A 20-as éveinkig
Tápanyag- és folyadékszükséglet változása különböző életszakaszokban - a nő oldaláról 1. rész
Míg egy világrajött kislányból kamasz, majd fiatal nő, korosodó hölgy válik, teste számtalan izgalmas változáson megy keresztül. Ezzel párhuzamosan szervezetének tápanyag- és folyadékszükséglete módosul, amelyhez ideális esetben alkalmazkodik táplálkozásával is.
2010.06.14 13:45ma.hu/táplálkozási akadémiaAz első 20 év nagy változásai
Az újszülöttek testének kb. 70%-a víz, mely később az élet előre haladtával csökken. A legtöbb létfontosságú folyamat vizes közegben megy végbe, így érthető, miért fontos a szervezet megfelelő hidratáltsága. Emellett már csecsemőkorban szakaszosan megindul a női nemi hormon termelődése, mely az 5.-6. hónap körül leáll, majd 9-11 éves korban folytatódik.
Ekkor válnak a lányok nemileg éretté, felgyorsul a növekedés, kifejlődnek a másodlagos nemi jellegek. Legszembetűnőbb a testalkat változása, szőrzet megjelenése az intim területeken, ill. a hangulatingadozások. A növekedésért felelős hormontermelés mély alvásban a legintenzívebb, ami jó összhangban van a fejlődő szervezet fokozott alvásigényével.
A nővé válás kellemetlen velejárója: a menstruáció
A menstruációs görcsök enyhítésének egyik legjobb módszere a rendszeres étrend; kis mennyiségű, könnyen emészthető élelmiszerek fogyasztása. Erős vérzés esetén érdemes rendszeresen több vasban gazdag húsféleséget enni, nagy C-vitamin és folsav tartalmú zöldségekkel, gyümölcsökkel kiegészítve.
Bizonyos ásványi anyagokból (magnézium, kalcium) szintén növekedhet a szervezet igénye, mely fedezhető például a tejtermékekből, zöldségekből.
Táplálkozási zavarok, önértékelési problémák
A fiatal lányok körében egyre gyakrabban jelennek meg táplálkozási zavarok, melyek kialakulásának okai lehetnek a média által közvetített példaképek, a kortársak kritikái, de nem elhanyagolható a szülők szerepe sem (magasabb társadalmi szintű családokban a nagyobb elvárások, bizonyítási vágy miatt jellemzőbb az előfordulás).
Lelki egyensúly, stabil családi háttér és egészséges szervezet esetén leredukálható ezen betegségek kialakulásának a valószínűsége.
Folytatjuk...