Kevesebb só = több egészség
Sóból is megárt a sok
Ha az USA lakói konyhasófogyasztásukat felére csökkentenék, évente 150 ezer amerikai halálát lehetne elkerülni az Amerikai Orvostársaság számításai szerint.
2008.11.08 18:27MTIMivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekből, konzervekből, gyorséttermek ételeiből kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetően javító lépéseket. Táplálkozással foglalkozó szakemberek a felnőtteknek naponta egy teáskanálnyi, 2300 milligramm só elfogyasztását javasolják, de például az amerikaiak ennek legalább a dupláját eszik meg. Nem véletlen, hogy a gyorsétteremláncoknak már régen javasolták: tüntessék fel a kiadott ételek kalória- és sótartalmát a csomagoláson.
Ma ezen a területeken világszerte tapasztalható változás, de a tényleges hatáshoz még mindig nem látszik elégségesnek. Az Amerikai Orvostársaság hangsúlyozza, hogy a McDonald's egyetlen sonka-tojás-sajt tálja 1250 milligramm konyhasót tartalmaz. Az Újvilágban azt is joggal nehezményezik, hogy ugyanazon élelmiszerlánc amerikai készítménye sokkal sósabb, mint az európai változat. A McNuggets csirkefalat, a hasábburgonya és a Big Mac az amerikai McDonald's éttermekben 46 százalékkal több nátriumot tartalmaz, mint az Egyesült Királyságban.
Angolhonban már évek óta hatalmas vita folyik arról, hogy a sok sót a vásárlókba töltő élelmiszeripari cégeket kemény sóadóval kell sújtani. Ráadásul senki sem vitatja, hogy az angol gyorséttermekben a közönség gyorsan megszokta a sótartalom csökkentését. Északi rokonainknál az átfogó egészségügyi lépések eredményeként, melyeknek fontos része a sófogyasztás mérséklése, a vérnyomás is mérhetően csökkent, a 65 évesnél fiatalabbak infarktus halálozása 75 százalékkal lett alacsonyabb és a várható életkilátás hat évet növekedett.
Mivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekből, konzervekből, gyorséttermek ételeiből kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetően javító lépéseket. Táplálkozással foglalkozó szakemberek a felnőtteknek naponta egy teáskanálnyi, 2300 milligramm só elfogyasztását javasolják, de például az amerikaiak ennek legalább a dupláját eszik meg. Nem véletlen, hogy a gyorsétteremláncoknak már régen javasolták: tüntessék fel a kiadott ételek kalória- és sótartalmát a csomagoláson.
Ma ezen a területeken világszerte tapasztalható változás, de a tényleges hatáshoz még mindig nem látszik elégségesnek. Az Amerikai Orvostársaság hangsúlyozza, hogy a McDonald's egyetlen sonka-tojás-sajt tálja 1250 milligramm konyhasót tartalmaz. Az Újvilágban azt is joggal nehezményezik, hogy ugyanazon élelmiszerlánc amerikai készítménye sokkal sósabb, mint az európai változat. A McNuggets csirkefalat, a hasábburgonya és a Big Mac az amerikai McDonald's éttermekben 46 százalékkal több nátriumot tartalmaz, mint az Egyesült Királyságban.
Angolhonban már évek óta hatalmas vita folyik arról, hogy a sok sót a vásárlókba töltő élelmiszeripari cégeket kemény sóadóval kell sújtani. Ráadásul senki sem vitatja, hogy az angol gyorséttermekben a közönség gyorsan megszokta a sótartalom csökkentését. Északi rokonainknál az átfogó egészségügyi lépések eredményeként, melyeknek fontos része a sófogyasztás mérséklése, a vérnyomás is mérhetően csökkent, a 65 évesnél fiatalabbak infarktus halálozása 75 százalékkal lett alacsonyabb és a várható életkilátás hat évet növekedett.