Egyetemi harc

Egyetemi belháború - HaHa vs. HÖOK, avagy a röghöz kötés problematikája

A HaHa szerint a HÖOK elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy "egyenesen támogatják a röghöz kötés alkotmányba foglalását".

2013.03.01 22:33MTI

A Hallgatói Hálózat bírálja, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, Nagy Dávid részt vett a Felsőoktatási Kerekasztal pénteki ülésén, Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke pedig arról beszélt, hogy közeledtek az álláspontok, miközben "több egyetemről is tömegesen bocsátják el az oktatókat a felsőoktatási megszorítások miatt".

Az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményében a Hallgatói Hálózat (HaHa) hangsúlyozta: Nagy Dávid korábban a HÖOK közgyűlése után úgy nyilatkozott, hogy nem vesznek részt a kerekasztalon, mivel az alaptörvény tervezett módosítása miatt az egyeztetések értelmüket vesztették. A HaHa szerint a HÖOK elnöke ennek ellenére pénteken úgy nyilatkozott, hogy "egyenesen támogatják a röghöz kötés alkotmányba foglalását".

Emlékeztettek arra, hogy a HÖOK és az MRK által is képviselt, decemberben elfogadott hat pont egyik legfontosabb követelése a hallgatói szerződés eltörlése. Mint írták, Mezey Barna annak ellenére mondta, hogy közelednek az álláspontok, és érdemi a munka kezdődött, hogy közben több egyetemről is tömegesen bocsátják el az oktatókat a felsőoktatási megszorítások miatt. A Hallgatói Hálózat megalkuvásnak tekinti Nagy Dávid és Mezey Barna "pálfordulását".

Megjegyezték azt is: a HaHa a sajtóhírekből értesült arról, hogy összeült a Felsőoktatási Kerekasztal, a pénteki tárgyalás előtt sem ültek le előzetes egyeztetésre az országos érdek-képviseleti szervek az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal, holott korábban ezt többször megígérték. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány 11 milliárd forintos keretösszeggel felsőoktatási struktúraváltást segítő alapot hoz létre.

A hallgatói szerződések ügyében rámutatott: háttértanulmányt bocsátottak a kerekasztal rendelkezésére, a hallgatók 10 százalékának megkérdezésével készült anyag szerint a fiatalok 8,2 százaléka már dolgozott külföldön. Tavaly ugyanakkor több mint 40 százalék gondolkozott külföldi munkavállaláson, ami a tárca vezetője szerint "aláhúzza" a hallgatói szerződések ügyét. A hallgatói szerződésekkel kapcsolatban hozzátette: bízik benne, hogy olyan módosításokat javasoltak, amelyek elfogadhatóak lesznek.

Mezey Barna azt mondta, üdvözölték az álláspontok közeledését, alapvető szempont, hogy a felsőoktatás körüli viszonyok nyugvópontra kerüljenek. Az MRK szeretné, ha megtalálnák azokat a megoldásokat, amelyek a minőségi felsőoktatás megteremtése irányába mutatnak - rögzítette. Nagy Dávid közölte: azt az álláspontot képviselték, hogy az alaptörvénynek elveket kell rögzítenie, és azt hangsúlyozták, hogy a Magyarországon tandíjmentesen megszerzett diploma, valamint a mögötte lévő tudás itthon kamatozzon.

Ez olyan elv, amely alaptörvénybe való, annak méltóságát ugyanis nem a részletszabályozás adja - mondta, megjegyezve: nem a kényszer, hanem a lehetőség oldaláról kell a kérdéshez közelíteni. Azért tértek vissza a kerekasztalhoz, mert az általuk támasztott feltételeket a tárca elfogadta - fűzte hozzá, kiemelve: kötelességük a hallgatói álláspontot is megjeleníteni az őket érintő kérdésekben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.