Azeri kiadatás

Bírálta Magyarországot Ramil Safarov kiadása miatt az Egyházak Világtanácsa

Bírálta Magyarországot Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsa főtitkára azért, mert kiadta Ramil Safarov azeri katonatisztet Azerbajdzsánnak.

2012.09.02 14:50MTI

Az Áder János köztársasági elnöknek, Orbán Viktor kormányfőnek és az Egyházak Világtanácsa magyar tagegyházainak, valamint Szerzs Szargszján örmény elnöknek és II. Karekin örmény katolikosznak (egyházfő) szombati keltezéssel írt, azonos tartalmú levélben a főtitkár jelezte: mély aggodalommal értesültek arról, hogy a magyar igazságügyi minisztérium 2012. augusztus 31-én átadta Ramil Safarov elítélt katonatisztet hazájának, Azerbajdzsánnak.

"Tudjuk, hogy visszatérése után az azerbajdzsáni hatóságok azonnal kegyelemben részesítették és szabadon bocsátották Safarov hadnagyot, annak ellenére, hogy 2004-ben meggyilkolta Gurden Margarján (örmény) hadnagyot, amit beismert, s amiért a Fővárosi Bíróság 2006-ban elítélte" - áll az MTI-hez vasárnap eljuttatott levélben.

A kiadatás örményországi negatív visszhangját felidéző üzenet szerint "Safarov átadása olyan lépésnek tűnik, amelyet a magyar kormány nem gondolt át kellőképpen. Az, hogy az azerbajdzsáni kormány az életfogytiglani börtönbüntetésről szóló ítélet ellenére szabadon bocsátotta Safarovot, ellentétes az irányadó igazságügyi gyakorlattal. Elítéljük azokat a lépéseket, amelyek aláássák az igazságot és az örmény és azerbajdzsán nép közötti megbékélést" - áll az egyházak világtanácsa főtitkárának levelében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.