Prisztás-per

Az utolsó szó jogán felmentést kértek P. Tamásék

P. Tamás leszögezte, hogy a vádbeli cselekményt nem követte el, a nyomozást nem akadályozta, mindig következetesen nyilatkozott, a vádak megalapozatlanok, feltételezésekre épülnek, ezért felmentését kéri.

2014.02.10 10:44MTI
Forrás: MTI

Mindhárom vádlott felmentését kérte a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszéken hétfőn. A bíró tájékoztatása szerint délben hirdetik ki az elsőfokú ítéletet.

P. Tamás elsőrendű vádlott néhány perces felszólalása nagy részében nehéz gyermekkoráról beszélt. Elmondta, hogy kamaszkorában elveszítette édesanyját, apja ezután rendszeres alkoholfogyasztóvá vált, és amikor ezért kérdőre vonta, a férfi azt mondta neki, ő nem vérszerinti apja.

P. Tamás megjegyezte, hogy szerinte nem apa, aki lemond a fiáról, ezért mondta ezek után, hogy nincsenek szülei. Az elsőrendű vádlott kiemelte, hogy egyes állításokkal szemben nem volt nevelőintézetben, igaz, kamaszkorában csinált helytelen dolgokat, amelyek miatt állt bíróság előtt, de ezt egy gyilkossági ügyben felhozni szerinte elfogadhatatlan.

P. Tamás leszögezte, hogy a vádbeli cselekményt nem követte el, a nyomozást nem akadályozta, mindig következetesen nyilatkozott, a vádak megalapozatlanok, feltételezésekre épülnek, ezért felmentését kéri.

H. István másodrendű vádlott szintén tagadta bűnösségét, és felmentését kérte. Kiemelte, hogy nem is ismerte az áldozatot, és soha nem járt a tetthelyen.

F. Ferenc az utolsó szó jogán azt mondta: nem érzi magát bűnösnek, majd részvétét nyilvánította az áldozat családtagjainak.

A vádirat szerint P. Tamás, aki 1994 és 2000 között - az olajügyletekkel kapcsolatba hozott - Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és nagy befolyásra tett szert az alvilágban. 1996-ban kölcsönügyletek folytán elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti őt.

A vádhatóság szerint az áldozatot P. Tamás ismerőse, vádlott-társa, F. Ferenc csalta a III. kerületi Ladik utcába 1996. november 1-jén, ahol P. Tamás testőre, az ügyben szintén megvádolt H. István pisztollyal fejbe lőtte Prisztást.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Néhány napja perbeszédében az ügyész fegyházat, a védők felmentést kértek.

P. Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette. A hatóságok őt gyanúsítják a Prisztás-gyilkosság mellett a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással és Seres József, illetve testőre 1999-ben Tahitótfaluban történt meggyilkolásával.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.