Az utolsó szó jogán

Egymást vádolták az ároktői banda tagjai

Az utolsó szó jogán az idősek sérelmére elkövetett súlyos bűncselekmények miatt bíróság előtt álló ároktői banda két tagja egymást vádolta hazugsággal és a bűncselekmények elkövetésével a Fővárosi Törvényszéken hétfőn.

2014.01.06 12:53MTI
MTI, archív

A bíróság délután egy órára tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését. A másodrendű vádlott, M. István - aki korábban már magára és társaira is terhelő vallomásokat tett - hétfőn arról is beszélt, hogy társai iskolázatlansága és italozása vezethetett a rendkívül brutális elkövetési módhoz.

Azt mondta, hogy társai hamis vallomásokra próbálták rábírni, ennek érdekében meg is fenyegették a bv-intézetben, de még a bíróság folyosóján is.

"Megpróbáltak kitolni velem" - mondta társaira célozva, akik szerinte azért tettek vele kapcsolatban hamis vallomásokat, mert ő őszintén beszélt a történtekről a hatóságoknak.

M. István - arra hivatkozva, hogy a banda többi tagja megpróbálta megfélemlíteni - azt kérte a bíróságtól: helyezzék át másik bv-intézetbe, és még a szállításnál is különítsék el társaitól. Idősebb R. Elemér elsőrendű vádlott szerepét, a banda tagjaira gyakorolt hatását jellemezve pedig úgy fogalmazott: "ha azt mondta fejenállás, akkor fejenállás".

Idősebb R. Elemér több fia is a vádlottak padjára került. "Soha életemben nem bántottam idős embereket, mindig is tiszteltem őket" - mondta M. István, aki nem tartja magát ártatlannak, de azt többször is hangsúlyozta, hogy be sem ment az idős sértettek otthonába.

A másodrendű vádlott az eljárás során többször is beszélt a hatóságoknak arról, hogy ő sofőrként vett részt a cselekményekben, autóval vitte társait az egyes helyszínekre. R. András ötödrendű vádlott azt hangoztatta az utolsó szó jogán, hogy ő csak két helyszínen volt "figyelő", és úgy tudta, lomtalanításhoz vagy vasat lopni mennek.

Azt állította, hogy a másodrendű vádlott hazudik: valójában irányító szerepet töltött be a bűncselekmény-sorozatban, fenyegetéseket pedig nem kapott. Mindkét vádlott méltányos ítéletet kért a bíróságtól. A vád szerint az ároktői banda hat büntetett előéletű, jobbára családi kapcsolatban álló tagja 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt éjszaka, maszkban idős emberekre otthonukban.

Ketten belehaltak a bántalmazásokba. Az ügyész korábban a hat vádlott közül ötre nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás és más súlyos bűncselekmény miatt tényleges életfogytiglant kért.

A védelem viszont felmentést vagy legalábbis az ügyészi indítványnál jóval enyhébb büntetést látna indokoltnak.

Most mind a hat vádlott előzetes letartóztatásban van, ám a fél évtizede húzódó eljárásban tavaly tavasszal többen előzetesből házi őrizetbe kerültek, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített, akkor még négyéves felső határa.

Októberben két vádlott megszökött házi őrizetéből, de napokon belül kézre kerítették őket Svájcban, és ezután előzetes letartóztatásba kerültek. Ősszel a parlament törvény módosított, hogy a kiemelkedően súlyos, elsősorban élet elleni bűncselekmények elkövetőinél ne legyen felső határa az előzetes letartóztatásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.