Vállalkozók Napja

A hazai kkv-k kétmillió embernek biztosítanak munkahelyet

A hazai kis- és középvállalkozások fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, mintegy 2 millió embernek biztosítanak munkahelyet, a munkavállalók 73 százalékát foglalkoztatják a nemzetgazdasági miniszter stzerint.

2014.12.05 19:21MTI
MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók Napja rendezvényén beszélt.

A VOSZ az idén tizenhatodik alkalommal rendezte meg hagyományos év végi ünnepségét, a Vállalkozók Napját, amelyen az ország minden megyéjéből mintegy 600 vállalkozó vett részt.

Varga Mihály úgy vélte, hogy a szektor teljesítményének növekedésére európai összevetésben Magyarországon vannak a legjobb kilátások.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke az ünnepség zárszavában megköszönte a vállalkozások munkáját, szavai szerint Magyarország az ő vállukon emelkedhet fel, a társadalom anyagi alapját a vállalatok teremtik meg.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a szektor növekedése a hazai gazdaság teljesítményében már most is látszik, és emlékeztetett arra, hogy a kormány kiemelt területként kezeli a kis- és középvállalkozások fejlesztését, különböző hitelprogramokkal, az uniós források gazdaságfejlesztésre koncentrálásával a növekedésüket kívánják elősegíteni, ösztönözni.

Elemzők szerint a következő években Közép-Európa lehet az Európai Unió növekedési motorja - mondta a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint ragaszkodni kell ahhoz, hogy Magyarország ennek a középpontjában legyen. Ehhez négy feltételt - stabil politikai rendszert, szilárd pénzügyi rendszert, biztos alapokon álló bankrendszert, szigorú költségvetési politikát - kell teljesíteni. Ha ez a négy feltét teljesül, Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy a következő években gazdasági növekedésben az élmezőnyéhez tartozzon - mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy a magyar kormány tekintettel volt a VOSZ 2010-ben megfogalmazott feltételeire, azaz versenyképesebbé vált az adórendszer, a magyar kis- és középvállalkozások tőke- és kamattámogatás mellett tudnak fejleszteni, a kormány a termelést támogatja, a közbeszerzésben a magyar vállalatok szerepet kapnak, az uniós támogatásokból a hazai kkv-szektor 50 százalék felett részesednek. A kormány szerint csak akkor érdemes a közös valutához csatlakozni, ha az a magyar gazdaság növekedését erősíti - tette hozzá Varga Mihály.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy az új kormány megalakulásával nem változtak a legfontosabb szempontok, továbbra is a munkahelyteremtés, a családok megerősítése, a gazdaság élénkítése a szerepel a középpontban.

Ádám Imre, a VOSZ soros elnöke köszöntőjében méltatta a VOSZ szolgáltatói tevékenységét, köztük a Széchenyi Kártya működtetését, illetve a szövetség kultúra iránti elhivatottságát, amely a megyei Príma-elismerésekben is látható.

A szövetség soros elnöke elmondta, hogy a VOSZ partnerként tekint a kormányra, a szövetség támogatja a beruházást, a kutatás-fejlesztést, innovációt erősítő kormányzati elképzeléseket.

A Vállalkozók Napja ünnepségen a vállalkozók kiemelkedő munkájának elismeréseként kitüntetéseket adtak át.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Harmati László, az Eger-Park Hotel Kft. ügyvezető igazgatója és Várlaki Imre, a Folpress Nyomda Kft. tulajdonosa.

Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült Báder Antal, a Báder Fogadó tulajdonos üzletvezetője, Nagy Zoltán, a Gránit Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Magyar Gazdaságért Díj kitüntetést vett át Bischof Zsolt, a Béres Gyógyszergyár Zrt. cégvezetője, Czékmánné Kelecsény Ágnes, a Presto Lady Kft. ügyvezető igazgatója, Lovas Dániel, a Kecskeméti Lapok újságírója, szerkesztője, Erzse Tibor, a Munkaügyi Fórum Kft. ügyvezető igazgatója, Fabó István, a Körös-Aqua Tervezési, beruházási és kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Mayer Zsolt Péter, a Mayerstone Kft. ügyvezető igazgatója, bányatulajdonos, Molnár Alajosné, a Mestermű Építő és Szerelő Kft. cégvezetője, Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Rácz István, a Vasi Full-Táv Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, Szárnyas János, a Kolorit Festékház Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, Szűcs Péter -VOSZ-BESZ Zrt. vezérigazgatója, Vida Péter, a Meló-Diák Dél Iskolaszövetkezet elnöke.

Miniszteri Elismerő Oklevelet vett át Nádor Péter, a VOSZ budapesti irodavezetője.

Az Év Vállalkozója elismerésben 77-en részesültek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.