TRPA1 csatorna avagy a Wasabi-receptor
Megfejtették a kígyók hatodik érzékét!
A kígyók hőérzékelő gödröcskéjük segítségével a legcsekélyebb hőmérsékletingadozást is észlelik, aminek köszönhetően melegvérű zsákmányukat a sötétben is fellelik: amerikai kutatóknak most sikerült megfejteniük, hogyan működik ez az úgynevezett gödörszerv.
2010.03.17 13:23MTIAz érzékelőben különleges fehérjék veszik fel a hősugarakat, majd idegimpulzussá alakítják azokat - számolnak be a Kaliforniai Egyetem kutatói a Nature című folyóiratban a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de) szerint.
Az elsősorban viperák, boák és pitonok fején található hőérzékelőt az állatok hatodik érzékének is nevezik. A kutatók a szervből származó sejteket vizsgálták meg, így jöttek rá az úgynevezett TRPA1 csatorna hőérzékelő szerepére. A csatorna a sejthártya speciális fehérjéiből épül fel, a hősugárzástól felmelegszik, majd az ingert továbbadja az idegvégződéseknek.
Érdekes módon a TRPA1 csatorna csak akkor aktiválódik, ha a hőmérséklet meghalad egy bizonyos küszöbértéket. A vizsgált texasi csörgőkígyók esetében ez 28 Celsius fok volt, amely nagyjából egybeesik melegvérű zsákmányállataik hőmérsékletének alsó határával.
A fehérjeérzékelő nem csupán a kígyóknál fordul elő, és más feladatot is elláthat. Emlősök esetében a hő helyett bizonyos kémiai vegyületekre reagál. A kutatók szerint a szenzoros TRP-rendszer sokszínűsége bizonyíték arra, hogy az evolúció során kiválóan alkalmazkodott a különböző fajok igényeihez.
Az ember esetében a TRPA1 csatornát Wasabi-receptornak is hívják, mivel fontos szerepet játszik a japán torma, más néven wasabi bizonyos ízeinek érzékelésében. Ez a funkció a kígyóknál is megmaradt, az evolúció során azonban az ő TRPA1 csatornájuk hőérzékelésre is szakosodott.