Az ápoló gumilemezbe haraptatta a kígyót!

Michael Jacksont ugyanazzal altatták, amivel a mérgeskígyókat

A kígyóméreg összegyűjtéséhez a hüllőket propofol alkalmazásával kábítják el, ugyanazzal az anyaggal, amely a hatóságok feltevése szerint felelős Michael Jackson haláláért.

2009.09.22 05:30MTI

A kígyómérget számos területen felhasználják: szükséges az ellenméreg előállításához, de mint gyógyszeralapanyag is jelentős. A méreg összegyűjtéséhez hagyományosan a kígyót ápolója a fejénél fogva gumilemezbe haraptatja, mely kis tartályban folytatódik. A méregfogból a méreg ebbe az edénykébe csorog. Ez az eljárás azonban az ápolónak életveszélyes, a kígyónak pedig valószinűleg igen fájdalmas. Darryl Heard és munkatársai a méreggyűjtésben dolgozók biztonsága és a kígyók számára kellemetlen stressz kikapcsolása érdekében új, biztonságosabb módszert dolgoztak ki.

A propofol rövid időre elkábítja az állatot, a szeme mögött lévő méregmirigyhez érintett elektromos ingerlő hatására pedig minden méreg a gyűjtőedénybe kerül. A kutatók az egyik floridai öbölben 49 kígyót tanulmányoztak. Azon a területen a mérgeskígyók bőséges étkezéséhez a hüllőknek nem kell vadászniuk. A kígyók azt a halat eszik, amit az öbölben ezrével repülő madarak kikapnak a vízből, de elejtik.

Ennek megfelelően ezeknek a kígyóknak az élelmezése meglehetősen egyhangú, de soha nem éheznek. Ryan McCleary és munkacsoportja meglepve tapasztalta, hogy az öbölben élő kígyók mérgének összetétele jól mérhetően különbözik a floridai félszigeten fogott, azonos fajhoz tartozó, de szabadon vadászó állatokétól. Tanulmányuk egyik jelentős eredménye, hogy a kígyók mérgének összetétele a hüllők étrendjétől is függ.

A munkacsoport vezetője számára az igazi kérdés azonban a hüllők evolúciója: "ha ezek a kígyók ezen a területen vadászat nélkül mindig összeszedhették a zsákmányt, miért volt szükség arra, hogy más élőlényekre halálos mérgük megmaradjon?" - vetette fel a kérdést Ryan McCleary.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.