Kígyókkal nem állunk túl jól

Élnek itthon mérgeskígyók?

Magyarország élővilága rendkívül gazdag, kígyókkal azonban nem állunk túl jól. A világ mintegy 3000 kígyófaja közül mindössze hét található meg hazánkban. Ezek közül csupán kettő rendelkezik méregfogakkal, ám az esetek többségében ezek marása sem veszélyes.

2008.07.08 14:48National Geographic

A keresztes vipera (Vipera berus) két alfaja elsősorban a Zemplénben, Szatmár-Beregben, Zala, Somogy és Veszprém megyében fordul elő. Kisebb állatokkal táplálkoznak, melyeket mérgük segítségével ölnek meg. Marásuk emberre általában nem halálos, mivel a méregfogukon keresztül a sebbe ürülő méreg mennyisége nem éri el a halálos dózist.

A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) A Duna-Tisza-közén és a Hanságban él. Mérge az európai viperafajok között a leggyengébb, így emberre nemigen veszélyes. A magyarországi kígyómarások döntő többsége, 90-95 százaléka nem viperáktól, hanem terráriumban tartott, nálunk nem őshonos fajoktól származik.

A hazai viperák ritkán támadnak emberre, az elmúlt 8 évben mindössze két esetben történt halálos kimenetelű marás. Mindkét viperafajunk védett: a keresztes vipera eszmei értéke ötvenezer, a rákosi viperáé egymillió forint!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.