Mars a Marsra!

A Vasember is a Marsra menne

Kiderült, miért akar pénzt csinálni a kereskedelmi űrhajózásból Elon Musk, a Tesla elektromos autó és még sok egyéb, futurisztikus ötlet megvalósítója.

2015.01.18 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: SpaceX

A minap fény derült arra, miért akarja a Vasember, azaz Elon Musk (róla mintázták a Robert Downey Jr. által megszemélyesített filmbeli alakot) nyereségessé tenni kereskedelmi űrrepülő vállalkozását, a SpaceX-et. A műholdak Föld körüli pályára juttatásából szeretné pénzelni saját Mars kolóniáját. Első célként egy Seattle-i iroda létrehozását jelölte meg, mely kizárólag műholdak tervezésével és kilövésével fog foglalkozni. Igazodván a SpaceX stratégiájához, a mostani árakhoz képest olcsón.

"Ugyanazt fogjuk véghezvinni a műholdak területén, amit a rakétáknál már elértünk" - nyilatkozta Musk, akinek nevéhez kötődik az első, újrafelhasználható rakéta megvalósítása (igaz, a legelső tervezett visszatérés nem sikerült).

Musk többek között arra a 70 milliárd(!) dollárra - vagyis annak egy részére - aspirál, amit a Pentagon a 2030-as évekig elkölteni tervez műholdkilövésekre. Erre a kihívásra a SpaceX olyan mikro-műholdak tervezésével reagált, melyek egész kis flottát alkotva teljesítenének feladatot orbitális pályán.

Az ebből származó pénzt Musk arra akarja felhasználni, hogy megvalósítsa nagy álmát, a Mars-utazást, illetve a vörös bolygó kolonizálását. Ehhez persze rengeteg pénz kell, amit csak úgy tud előállítani a Vasember, ha még vonzóbbá teszi a SpaceX jelenlegi szolgáltatásait. Vagyis tovább kell faragnia a költségekből, amihez a már említett újrafelhasználható rakétán keresztül vezet(het) az út. Az első, balul sikerült kísérletre abszolút pozitívan reagált az amerikai üzletember. Musk szerint már tudják, mi okozta a gondot, és orvosolták is ezt a hibát, így nagyon bízik a második - várhatóan egy hónapon belüli - visszatérés sikerében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.