21. századi csatornapatkány

"Láthatatlan" robotsereg a lábunk alatt

A nem is olyan távoli jövőben komoly robotrajok munkálkodhatnak azon, hogy minél hamarabb kiderüljön egy-egy szállítórendszer (víz, gáz, olaj) hibája, és megkezdődhessen a szivárgás elhárítása.

2014.11.09 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: MIT

Noha minden közmű jellegű szállítóhálózat rákfenéje a szivárgás, legyen szó akár olajról, földgázról vagy csatornahálózatról, nincsen olyan infrastruktúra a világon, ahol ezt tökéletesen sikerült volna kiiktatni. A jelenséggel tehát együtt kell élnünk, de ettől még lehet tenni ellene. Azonban a folyamatos figyelés igen költséges, ezért gyakorlatilag a szállított közegtől függetlenül a szivárgások jelentős részét többnyire sokára/későn észlelik.

Napjaink akusztikus szenzorai a föld felett üzemelve próbálják meg felderíteni az ilyen eseményeket, ám ezek a kisebb, korlátozottabb hálózati sérüléseket nem képesek korán jelezni. Ezen változtathat Kamal Youcef-Toumi, az MIT egyik gépészmérnökének robotja.

A Youcef-Toumi csapata által előállított autonóm egység folyamatosan rója útját a vezetékrendszerben. A kétliteres palack méretével egyező robot prototípusa sikeresen haladt át közel 5 kilométer per órás sebességgel egy csőrendszeren, és azonosította be a nyomáskülönbség megállapításával a hálózat szivárgását. A csőrobot a detektálást követően pontos GPS-koordinátákkal együtt riasztást küld az őt felügyelő technikusnak, aki intézkedhet a hiba helyszínének meghatározásáról és a szivárgás elhárításáról.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.