A testünkben élő parányi robotok

Mikroszkopikus robotok a vérben

A parányi, az emberi vérhálózatban a fehérvérsejtekhez hasonlóan mozgó robotok hamarosan nagy szolgálatot tehetnek az emberiségnek.

2014.10.30 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: MIT

Számos előnnyel járna, ha képesek lennénk a vérsejtek méretével vetélkedő robotok létrehozására, majd az emberi szervezetben való biztonságos működtetésére. Azonban közel sem egyszerű feladat az érhálózatunkban való navigálás: számos sejt, tápanyag és baktérium utazik testünk belső szupersztrádáján. Dugót okozni pedig büntetlenül nem lehet, hiszen az jobb esetben a környező szöveteket, rosszabb esetben a test létfontosságú szerveit fosztaná meg az éltető oxigéntől.

Ezen a feladaton dolgozik az MIT kutatócsapata; parányi masinát fejleszt, ami képes a fehérvérsejtek és a baktériumok mozgásának utánzására. Kísérletükben két parányi fémgömböt használtak a sejtek mozgásának modellezéséhez. Az igen egyszerű robotot forgó mágneses mezővel irányították, mely képes volt mozgásra bírni a golyócskákat. A modellben összetett terepet alkottak, olyan különböző akadályokkal teli úton kellett átjutnia a fémgömböknek, mint vitaminrészecskék és proteinmolekulák.

A mini robotokat fontos dolgok megjelölésére és távoli helyekre való eljuttatására használhatjuk a testben, és a szervezet különböző állapotait is vizsgálhatjuk általa, számolt be a kutatók várakozásairól Alexander-Katz, az MIT professzora és a kutatási tanulmány szerzője.

Mi a következő lépés? A kutatók élő, in-vitro módon előállított sejteken akarnak kísérletezni, árulta el Alexander-Katz. Nagy különbség van ugyanis egy modell felületen végigjutó és egy valódi sejt mellett elhaladó gép létrehozása között. A szakember fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a feladat megoldásnak csupán az elején járnak, a való életben történő alkalmazás időpontja egyelőre a jövő homályába vész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.