A sűrített levegő csodákra képes

Robotcsáp a lefolyóban

Hajlékony robotkarral a nehezen elérhető helyekért - a 21. században már a patkányok jönnek fel a vízvezeték-rendszerben, hanem a robotok?

2014.09.17 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Megdöbbentő, milyen helyekre fér be az az MIT kutatói által létrehozott "robotkígyó", ami tovább erősíti a "puha robotok" vonalát. Ezek olyan autonóm egységek, melyek szembemennek a "megszokott" robot-kinézettel. Ahelyett, hogy szilárd vázra alapulnának, hajlékony, rugalmas kialakítással bírnak, ezáltal pedig speciális munkavégzésre alkalmasak. Nézze csak, mit tud a "robotkígyó"!



A bonyolultabb csőrendszerekbe is behatolni képes eszköz mindazonáltal nem különálló egységként működik majd, hanem egy nagyobb egész részeként. Voltaképp egy - akár szilárd - robot karjaként lesz használható. Ez utóbbi biztosítja a pneumatikus működéséből adódóan szükséges légnyomást számára.

A fenti videó ellenére még közel sincsen tökéletes állapotban a szerkezet. Az MIT kutatói szerint jelenleg a robotkar-vezérlő algoritmus optimalizálásán dolgoznak. A masina egyik fontos feladata, hogy minél kevesebb mozdulatból érje el a célt, a másik pedig, hogy lehetőleg egyszer se ütközzön az "útvesztő" falába. Jelenleg 6 futásból 5-ször képes erre, ám néha beakad.

Hat modulból rakták össze "atyjai" a robotkígyót, mely száz százalékban szilikongumiból készült. Minden egyes modulnak van egy merev gumi központja, ami két, puhább anyagból készült üreges henger között helyezkedik el. A hengerek egyikének levegővel feltöltése mozdítja el jobb vagy bal irányba az adott modult, attól függően, melyik kamrába került túlnyomás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.