Örkény 100

A 2012-es Örkény-év: Negyven városban kétszáz esemény zajlott le

Országhatárokon belül és azokon túl, csaknem negyven városban mintegy kétszáz esemény zajlott le a 2012-es Örkény-év keretében november közepéig.

2012.11.26 18:17MTI

Az Örkény István író születésének századik évfordulójára meghirdetett év programjai között kiállítások, színházi előadások, felolvasóestek és pályázatok is szerepeltek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.
   
Hammerstein Judit hozzátette: november végén és decemberben még számos további esemény szól Örkényről, például az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) hétfőn megnyílt kamaratárlat.
   
Az OSZK, a Hungarofest Nonprofit kft. és a Cultiris Galéria közös kiállításán a többi között fotók Örkény Istvánról, a Van egy perced? - Alkoss! című pályázatra beérkezett művek és az Egypercesek idegen nyelven megjelent kötetei láthatók.
   
Az év kiemelt eseményei közé tartozott, hogy a Palatinus kiadó megjelentette Örkény István 1934-es, eddig kallódó kisregényét, az Áprilist, valamint újra kiadta az Egyperces levelek bővített változatát. Az Arcus kiadó Kétpercesek - Hommage á Örkény címmel albumot jelentetett meg az író tiszteletére. Az OSZK prózamondó versenyt hirdetett anyaországi és határon túli diákok számára, valamint új programpontokkal és számos tartalommal egészítette ki az Örkény István-honlapját.
   
A színházat kedvelők az Örkény István Színházban és a Vígszínházban Örkény-emlékesteket láthattak, a Petőfi Irodalmi múzeumban (PIM) Mi mennyi? - Örkény István százéves címmel nyílt kiállítás. A Bajor Gizi Színészmúzeumban felolvasásokkal, szakmai beszélgetésekkel emlékeztek az íróra.
   
A programsorozat rendhagyó elemei közé tartoztak az úgynevezett Örkény-szigetek, amelyeket a Hungarofest hozott létre az olvasóligetek mintájára a PIM-ben, illetve kilenc fővárosi kávéházban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.