Argentínában engedélyezték az egyneműek házasságát

A melegházasságok helyzete a világban: Hollandia volt az első

Argentínában a szenátus a helyi idő szerint csütörtök hajnalra nyúlt vitáját követő szavazás eredményeként engedélyezték az egyneműek házasságát.

2010.07.15 12:58MTI

A törvénytervezetet támogatta Cristina Kirchner elnök balközép kormánya, és a szenátorok 33 igen szavazattal 27 ellenében elfogadták azt.

Argentína ezzel Latin-Amerika első országa, ahol a törvény lehetővé teszi az azonos neműek egybekelését.

A melegházasságok helyzete a világban

- Hollandia volt az első ország, amely 2001-ben törvényes utat nyitott az azonos neműek házassága előtt. A homoszexuális házastársakat ugyanazok a kötelezettségek és jogok illetik meg, mint a heteroszexuális párokat, beleértve az örökbefogadás kérdését is.

- Belgiumban 2003 júniusa óta házasodhatnak össze a meleg párok. Az öröklés területét leszámítva a párokat szintén ugyanazok a kötelezettségek és jogok illetik meg, mint a heteroszexuális házasokat. 2006 óta a Belgiumban egybekelt azonos nemű párok gyerekeket is örökbe fogadhatnak.

- Spanyolországban 2005 júliusában legalizálták az egyneműek házasságát. A homoszexuális pároknak - függetlenül attól, hogy házasok vagy sem - joguk van az örökbefogadáshoz is. - Kanadában szintén 2005 nyarán lépett hatályba a melegek házasságát engedélyező törvény, amely az örökbefogadást is lehetővé teszi. Az észak-amerikai országban ezt megelőzően bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthettek a homoszexuális párok.

- A Dél-afrikai Köztársaság 2006 novemberében - a kontinensen elsőként - fogadott el törvényt az azonos neműek házasságáról, illetve élettársi közösségéről.

- Norvégiában egy 2009 januárjában elfogadott jogszabály értelmében a heteroszexuális párok házasságával egyenrangúként fogadják el az azonos neműek házasságát, az örökbefogadásra és a mesterséges megtermékenyítés állami támogatására vonatkozóan is. A skandináv országban a meleg párok már 1993 óta létesíthettek bejegyzett élettársi kapcsolatot.

- Svédország 2009 májusa óta engedélyezi, hogy azonos neműek polgári vagy egyházi szertartás keretében hivatalosan egybekeljenek. A bejegyzett élettársi kapcsolatra 1995 óta van lehetőség.

- Portugáliában 2010. június 1-jén lépett hatályba egy törvény, amely a házasság definíciójából törölte a "különböző nemű" házastársakra való utalást. Az egynemű házaspárokat Portugáliában nem illeti meg az örökbefogadás joga.

- Izlandon június 27-én lépett életbe a melegházasságokat engedélyező törvény. Ezen a napon házasságot kötött azonos nemű élettársával a szigetország miniszterelnöke.

- Az Egyesült Államok területének bizonyos részein (Iowa, Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire államokban és a fővárosban, Washingtonban) teszi lehetővé az egyneműek házasságát.

- Mexikóban csak a szövetségi fővárosban, Mexikóvárosban köthetnek törvényes házasságot a meleg párok.

- Dánia, Franciaország, Németország, Finnország, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Csehország, Svájc, Uruguay és Kolumbia bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését engedélyezi az azonos neműek számára.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.