"Strukturális elemek hiánya"

Összeadott majd kivont- Visszavont egy melegházasságot egy argentin bíró

Egy argentínai szövetségi bíró érvénytelenítette két homoszexuális férfinak a múlt héten kötött házasságát, arra hivatkozva, hogy az egybekelésük egyetlen eleme alapján sem minősül házasságnak - adja hírül az amerikai CNA katolikus hírügynökség.

2010.03.13 12:01MTI

Gustavo Felix de Igarzabal hétfőn vonta vissza korábban kiadott engedélyét, amelynek alapján a két férfi március 3-án polgári frigyre lépett egymással Buenos Airesben. Az önmagát felülbíráló bíró ítéletében úgy fogalmazott, hogy a házasság nem köttetett meg "az intézmény strukturális elemeinek hiánya miatt".

Az indoklás szerint a házassághoz elengedhetetlen egy férfi és egy nő, ezért egybekelésüket a bíró érvénytelennek nyilvánította. Felix de Igarzabal szerint a frigyből eredő jogi következményeket fel kell függeszteni. A bírói határozat értelmében a két férfinek pénzbírság terhe mellett, 72 órán belül vissza kellett szolgáltatnia házassági iratait az okmányirodának. Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Argentínában egyéni engedély alapján eddig két melegházasság köttetett, precedenst teremtve egész Latin-Amerikában.

Mexikóvárosban csütörtökön megtartották Latin-Amerika első leszbikus esküvőit. Három női mellett két férfipárt is összeeskettek. Mexikóváros baloldali többségű közgyűlése december 21-én engedélyezte a melegházasságokat és a gyermekek örökbe fogadását. A legfelsőbb bíróságon megfellebbezett határozat felháborodást váltott ki a katolikus ország vallásos és konzervatív csoportjaiból. A világon eddig kevés országban engedélyezték az egyneműek házasságát.

A homoszexuálisok csak Kanadában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Norvégiában, Svájcban, Dél-Afrikában és az Egyesült Államok néhány tagállamában léphetnek törvényes frigyre. (Portugáliában a köztársasági elnök jóváhagyására vár a vonatkozó törvény. Latin-Amerikában a homoszexuális élettársi közösséget csak Kolumbiában és Uruguayban, valamint az argentin fővárosban és a Texasszal határos Coahuila mexikói szövetségi államban ismerik el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.