Társadalom

Mumbai az első indiai város, ahol női alak kerül a jelzőlámpákra

Aktivisták szerint a változás kicsi, mégis jelentős.

2020.08.04 15:13MTI

Mumbai az első indiai város, ahol a piros és zöld közlekedési lámpákon a szokásos férfi alakokat több mint száz helyen női figurák váltják fel - írta a The Guardian online kiadása.

Az intézkedés a hatóság szerint annak a nagyobb tervnek a része, mellyel gyalogosbarátabbá teszik az utakat a városban.

"A város karakterét tükrözik vissza a lámpák figurái, a város pedig hisz a nemek egyenlőségében és bátorítja a nőket. Ez még csak a kezdet"- közölte Kiran Dighavkar a városvezetés képviseletében.

Aktivisták szerint a változás kicsi, mégis jelentős, mivel sok indiai városban a nők még csak egy kis részét teszik ki a járókelőknek.

"Ha a kislányok új nemzedéke úgy nő fel, hogy női alakokat lát a lámpákon, ebből a kicsi, de erőteljes jelzésből megtanulja, hogy a nők a közösségéhez tartoznak"- mondta Silpa Phadke társadalomkutató.

India pénzügyi fővárosában már külön nőknek fenntartott kocsikkal közlekednek az elővárosi vonatok és női üléseket tartanak fenn a buszokon. Mumbai India egyik legbiztonságosabb városa a nők számára.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.