Izraeli vezérkari főnök

Izrael maga dönt az Irán elleni esetleges légicsapásról

Izrael önállóan fogja meghozni a döntést arról, légicsapást mér-e Iránra - közölte szombat este az izraeli hadsereg vezérkari főnöke. Közben Izraelbe érkezett az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, sajtóértesülések szerint azért, hogy megpróbálja meggyőzni az izraeli vezetést, hogy várjanak az Irán elleni katonai akcióval.

2012.02.19 07:47MTI

"Izrael maga felelős a biztonságáért, ez a mi feladatunk, a(z izraeli) hadseregé." - mondta Beni Ganc tábornok az izraeli közszolgálati tv-nek adott interjúban.

"Irán nemcsak izraeli probléma, hanem regionális sőt globális probléma" - fűzte hozzá az izraeli vezérkari főnök.

Beni Ganccal is tárgyal vasárnap Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Tom Donilont - aki szombat éjjel megérkezett Izraelbe - fogadja Benjamin Netanjahu kormányfő, de lesz találkozója Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel és Tamir Pardóval, az izraeli hírszerzés, a Moszad főnökével is - írta honlapján a Háárec című izraeli lap.

A megbeszélések központi témája minden bizonnyal a teheráni atomprogram lesz. A tárgyalásokon előkészítik Netanjahu jövő hónapra tervezett washingtoni látogatását, amelynek keretében az izraeli kormányfő tárgyal Obama amerikai elnökkel. Ennek a megbeszélésnek is feltehetően Irán lesz az egyik fő témája.

Washington - amely attól tart, Izrael néhány hónapon belül támadást intéz iráni atomipari létesítmények ellen - arról próbálja meggyőzni Tel-Avivot, hogy várja ki az Irán ellen bevezetett legutóbbi szankciók hatását.

Benjamin Netanjahu csütörtökön úgy nyilatkozott, "nem hatnak" az Iránra kivetett szankciók. A zsidó államban élénk közéleti vita tárgya, hogy intézzenek-e katonai akciót Irán ellen, hogy megakadályozzák, hogy az iszlám köztársaság atomfegyverre tegyen szert.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.