Békés célt szolgál?

Irán térfelén van at atomlabda

Iránnak kell bizonyítania, hogy nukleáris technológiája kizárólag békés célt szolgál - jelentette ki az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben egy sajtótájékoztatón.

2012.02.17 11:21MTI

Ban Ki Munnak meggyőződése, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Iránról szóló legutóbbi jelentése az atomprogram lehetséges katonai alkalmazására enged következtetni.

A világszervezet vezető diplomatája úgy látja, hogy Iránnak nem sikerült meggyőznie a nemzetközi közösséget ennek az ellenkezőjéről, ezért teljes mértékben együtt kell működnie az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) és a NAÜ-vel. Felszólította a teheráni kormányt, hogy teljesítse a BT határozatait. Öt, Iránról szóló határozat van, amely jelenleg nem teljesül maradéktalanul - mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy az iráni nukleáris program körüli vitát békés, tárgyalásos eszközökkel kell rendezni.

Teherán szerdán bejelentette: új, hatékonyabb urándúsító centrifugákat helyezett üzembe natanzi atomerőművében. Egyúttal - az Európai Unió négy hónappal korábbi levelére válaszolva - kinyilvánította, hogy kész új tárgyalásokat kezdeni vitatott atomprogramjáról. Az iszlám köztársaság moszkvai nagykövete, Mahmúd Reza Szadzsadi csütörtök megerősítette ezt. Egyúttal közölte azt is, hogy előfeltételeket nem fogad el az iráni kormány, és nem szándékozik felhagyni az új centrifugák üzembe helyezésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.