A brit külügyminiszter óvja Izraelt a támadástól

Nukleáris hidegháborút kockáztat Irán

Irán atomfegyver-fejlesztési törekvései "nukleáris hidegháború" kialakulásának veszélyével járnak a térségben. Ezt mondta szombaton közölt nyilatkozatában a brit külügyminiszter, hozzátéve ugyanakkor, hogy London eltanácsolta Izraelt az iráni atomlétesítmények megtámadásától.

2012.02.18 12:59MTI

William Hague elmondta azt is, hogy a brit kormánynak kész cselekvési terve van arra az esetre, ha az euróövezet összeomlana.
   
Hague a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapnak adott interjúban kijelentette: ha az irániak atomfegyverre tesznek szert, akkor a Közel-Kelet más országai is nukleáris fegyverek kifejlesztésére fognak törekedni.
   
Hague szerint ezzel megkezdődne az "atomfegyver feltalálása óta" a legsúlyosabb következményekkel fenyegető nukleáris fegyverkezés, mivel úgy alakulna ki új, közel-keleti hidegháború, hogy nem lennének meg a Szovjetunió és a Nyugat szembenállása idején alkalmazott biztonsági mechanizmusok.
   
A brit külügyminiszter az interjúban kijelentette, hogy az iráni rezsimmel szembeni fellépés során "minden lehetőséget" nyitva kell hagyni. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy egy esetleges katonai beavatkozásnak "óriási negatívumai" lennének. "Nagyon világosan kifejtjük minden érintett félnek, hogy nem pártoljuk a katonai akciót ... a szankciók és a nyomásgyakorlás, valamint a tárgyalások kettős stratégiáját támogatjuk" - mondta.
   
Hozzátette, hogy a brit kormány Izraelt is óvta az Irán elleni támadástól.
   
Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt időszakban több iráni atomtudós is merénylet áldozata lett Teheránban, Hague kijelentette, hogy Nagy-Britannia "semmilyen titkos háborúban" nem vesz részt. "A mi módszereink között nem szerepelnek merényletek vagy a katonai akció szorgalmazása ... bár ismét hangsúlyozom, hogy semmilyen (lehetőséget) nem zárunk ki" - fogalmazott a brit külügyminiszter.
   
A görög válsággal kapcsolatban Hague annak a véleményének adott hangot, hogy Görögország "az euróövezeti tagság árát fizeti most meg".

Hozzátette: a brit kormánynak kész tervei vannak arra az esetre, ha az euró összeomlana. A részletek titkosak, de ő és George Osborne brit pénzügyminiszter szoros munkakapcsolatban áll azoknak a lépéseknek a kidolgozása végett, amelyeket a brit kormánynak kellene megtennie, ha brit állampolgárok rekednének egy olyan országban, amelyben a bankok összeomlottak és a pénzkiadó automaták sem működnek.
   
Hague szerint ezeket a terveket folyamatosan frissítik és naprakésszé teszik. "Bármi történjék is az euróövezetben, a vésztervek teljesen készen állnak" - fogalmazott a brit külügyminiszter.
   
Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor az utóbbi időben csökkent az euróövezet összeomlásának kockázata.
   
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - márciusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy az eddigi 40 százalék helyett most 30 százalékra taksálja az euróövezet szétesésének valószínűségét. Az EIU szerint ugyanis  enyhült a piaci feszültség az euróövezetben annak hatására, hogy az eurójegybank (EKB) csaknem félezer milliárd eurónyi friss likviditást juttatott a tagállamok bankrendszereibe.
   
A cég új előrejelzése szerint az Európát ért tavalyi pénzügyi sokkok és a költségvetési megszorító intézkedések hatásaként a valutaunió az idén recesszióba süllyed, de az euróövezet "katasztrofális összeomlásának" kockázata "ez idő szerint" múlóban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.