Kevesebb roaming

EU-távközlés Kevesli a versenyt az EU a mobiltelefon-ágazatban

Csökkent a barangolásos mobiltelefon-hívások (roaming) díja az Európai Unióban, de az ágazatban még mindig nem elég erős a verseny ahhoz, hogy jobb választási lehetőségeket és kedvezőbb tarifákat nyújtson a fogyasztók számára - állapította meg az Európai Bizottság a barangolási szolgáltatásokról szóló időközi jelentésében, amelyet kedden tett közzé Brüsszelben.

2010.06.29 18:15MTI

A jelentés szerint az EU mobilszolgáltatói az először 2007-ben bevezetett, majd tavaly júliusban módosított uniós szabályok által meghatározott maximális percdíjaknak megfelelően mérsékelték a barangolási díjakat, és az árak átláthatósága is javult.

A fogyasztók számára a díjak azonban még mindig nem csökkentek számottevően az uniós szabályok által előírt szint alá - áll a jelentésben.

Neelie Kroes, a bizottságnak a digitális menetrendért felelős alelnöke úgy vélte, hogy "a nagyobb verseny jobb választási lehetőségeket és még kedvezőbb díjakat jelentene a fogyasztók számára".

A jelentésből az is kiderül, hogy a fogyasztók gyakrabban használják a barangolási szolgáltatásokat.

Az elmúlt két év során az utazások hozzávetőlegesen 12 százalékosra becsült visszaesése ellenére is növekedett a külföldről fogadott hívások és küldött sms-ek száma.

Tavaly nyáron például, az Európai Unió egészére kiterjedő 11 centes maximális sms-díj bevezetését követően az előző év hasonló időszakához képest 20 százalékkal több szöveges üzenetet küldtek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.