Évente 40 000 halnak meg autóbalesetben az USA-ban

A fiatalok több mint fele vezetés közben is sms-ezik

Egy nemrég végzett felmérés szerint a mobiltelefon felhasználók 26 százaléka rendszeresen ír sms-t vezetés közben.

2009.05.25 15:37ictpress

Az Egyesült Államok hét államában törvény tiltja a vezetés közbeni sms írást, sajnos azonban ez sem gátolja a fiatalokat abban, hogy üzeneteiket a volán mögött ülve írják meg. Egy nemrég végzett felmérés szerint a mobiltelefon felhasználók 26 százaléka rendszeresen ír sms-t vezetés közben.

Ezeknek a vezetőknek közel 60 százaléka a 16-19 éves korosztályból kerül ki. Ebből a szempontból Tennessee rendelkezik a legrosszabb mutatókkal az államok közül, itt ugyanis a fiatalok 42 százaléka üzenget rendszeresen vezetés közben. Arizonában a legalacsonyabb az sms-ezők száma, itt mindössze 18,8 százalék sms-ezik vezetés közben. Ironikus módon a megkérdezettek 83 százaléka szerint az egész országban be kellene tiltani a vezetés közbeni sms írást.

A mostani felmérésben összesen 4816-an vettek részt. Az Országos Biztonsági Tanács szakértői szerint a vezetés közbeni sms-ezés akár halálos baleseteket is okozhat, a sofőrök ugyanis figyelmetlenségükben akaratlanul gyorsíthatnak, vagy sávot válthatnak. Az Egyesült Államokban évente mintegy 40 000 halnak meg autóbalesetek következtében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.