Pertrollkodás off

Vége a gigászi Android-persorozatnak!

Dűlőre jutott az Apple, a Microsoft, a Blackberry, az Ericsson, a Sony és a Google meg a Cisco Systems is. Még arról is lerántjuk a leplet, hogy mit keresnek az ügyben a Rocksztárok!

2014.12.26 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Az amerikai IT-fejlesztés egyik nagy rákfenéje a szabadalmi trollkodás, amikor egy cég csak azért szerez fontos szabadalmakat, hogy aztán beperelje az azokat (vagy arra nagyon hasonlító eljárásokat) használó egyéb vállalatokat. Ezzel a módszerrel egyébként a legnagyobbak is élnek néha, különösen a Google fejlesztette Android kapcsán indultak gyakran peres eljárások az USA-ban.

Az egyik oldalon a Rockstar Consortium - mely többek között a Microsoft, a BlackBerry, az Ericsson és a Sony alkotta cégekből áll, az Apple vezetése alatt - vívta csatáját a másik oldalon található, Androidot támogató vállalatokkal - például a Google-lel és a Cisco Systems-zel - szemben. Az előbbiek azonban most döntöttek, és egy négy éve mintegy 4,5 milliárd dollárért beszerzett körülbelül 4 ezer okostelefonos szabadalmi csomagot eladtak 900 millió dollárért egy klíringintézetnek.

A San Francisco-i RPX a szabadalmakat tovább licenceli, ezzel az Androidot támogató cégek végre megnyugvást kaphatnak az ellenük indított perek özönétől - "némi" pénzmag kicsengetése után, természetesen. A jogi eljárások egyébként gyakran olyan alapvető okostelefonos technikák miatt indultak, mint a dokumentumok közötti navigáció, az adathálózat kezelése vagy az internet elérésének módja(i).

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.