Androidon

A Google megállíthatja a kalózalkalmazásokat

Képes kiszűrni a Google Play alkalmazásboltban található hamis applikációkat: automatizáltan megvizsgálják, található-e a forráskódjukban nagyobb részlet egy legális alkalmazáséból. Mindezt úgy, hogy átengedi a rostán a nyílt forráskódú és ingyenes licencet használó programokat.

2014.04.12 01:30MTI
Forrás: Wikipedia

A Google Play alkalmazásbolt felhasználói gyakran megfigyelhetik, hogy jól ismert alkalmazások másolatai tűnnek fel a bolt kínálatában. Ezek a programok általában azzal a céllal készülnek, hogy az eredeti applikáció ismertségét felhasználva reklámbevételt érjenek el velük, írja a torrentfreak.com.

Ezeket az alkalmazásokat a legtöbb Android-felhasználó nem kedveli, a legtöbben szívesebben használnák az eredeti programokat. A hamisítványokat azonban nem könnyű eltüntetni, ezért szánta el magát a Google az erre szolgáló eljárás kifejlesztésére. A módszer meglehetősen bonyolult, de a működési elvét nem nehéz elmagyarázni.

Első lépésként a Google találmányának működéséhez szükség van egy referencia-adatbázisra, amely az alkalmazásboltba feltöltött, eredeti és engedélyezett programokat tartalmazza. Ezt követi az összehasonlítás más appokkal, hogy kiderüljön, hol találhatók egyezések az eredeti és a hamis változatok között.

A találmány leírása szerint a rendszer nem fogja száz százalékban összehasonlítani az applikációkat, ehelyett olyan parancsfájlokat, adatokat, képeket és hangfájlokat keres majd, amelyek megtalálhatók a jóváhagyott programokban. Ezek alapján állapítja meg, hogy mekkora mértékben egyeznek a programok.

A Google azt is felismerte, hogy egy mindenre kiterjedő keresés problémákat okozhat. Ha sok alkalmazás használ nyílt forráskódú részt, esetleg szabadon felhasználható képeket vagy audio-könyvtárakat, akkor megnő az esély, hogy legálisan terjesztett alkalmazásokat is másolatként azonosít a rendszer. Elmondása szerint a Google ennek elkerülésére egy szűrőt fog használni.

"Hogy elkerüljük a hamis riasztásokat, az itt ismertetett rendszerek és eljárások kiszűrik majd az ilyen tartalmakat az ellenőrzés során. A döntés, hogy mely tartalmak tekinthetők megbízhatónak, a megbízható szoftvereket tartalmazó adatbázissal történő összehasonlítás után fog megszületni," áll a szabadalmi leírásban.

A szabadalmi bejelentés (amely nem említi a Google Play-t név szerint, de világosan utal rá) itt tekinthető meg.

Amíg azonban ezt nem indítják el, addig a jelenlegi rendszer használatával lehet kérni a gyanús tartalmak vizsgálatát, és ha szükséges, eltávolításukat is itt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.