Szabadon szárnyaló mobilnet

2020-ra az emberiség 90%-ának lesz mobilja

Az okostelefon előfizetések száma pedig várhatóan a 6,1 milliárdot is el fogja érni. Ráadásul a mobiltelefonokon bonyolított videóforgalom várhatóan tízszeresére nő, és a teljes mobil adatforgalom 55%-át teszi majd ki.

2014.11.19 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A világ számos hálózatából származó nagy adathalmaz (big data) segítségével átfogó és friss információk állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy megállapítsuk, merre vezet a mobil távközlés jövője, és a mobil technológiák gyors ütemű terjedése. Az előrejelzések szerint 2020-ig a világ 6 évesnél idősebb lakossága 90%-ának lesz mobiltelefonja. Ezen túlmenően pedig az okostelefon előfizetések is valószínűleg elérik a 6,1 milliárdos csúcsot.

India és Kína mutatja a leggyorsabb ütemű növekedést, itt a 2014 harmadik negyedévében 18 millió illetve 12 millió új mobilelőfizetést könyveltek el. A mobilok zuhanó árai az egyre jobban használható és egyre szélesebb körben lefedettséget biztosító hálózatokkal karöltve a mobil technológiákat olyan világszerte elterjedt jelenséggé teszik, amelyek nemsokára a népesség túlnyomó többsége számára életkoruktól és lakóhelyüktől függetlenül a világon mindenhol rendelkezésre állnak majd.

Az okostelefonok terjedése igen gyors. A 2014 harmadik negyedévében eladott összes mobiltelefon 65-70%-a volt okostelefon, 2013 azonos időszakában még csak 55% volt ez az arány.

A növekvő eladási arányok ellenére, amely 2014 végéig 800 millió új előfizetést fog jelenteni, az ágazatban még mindig jelentős növekedési lehetőségek rejlenek, világított rá az Ericsson Mobilitási Jelentésének legfrissebb kiadása. Az okostelefonok ma még csak 37%-át teszik ki a mobil előfizetések teljes számának, ami azt jelenti, hogy még számos előfizető állhat át azokra a változatokra, melyek sokkal több mindent tudnak, és az internetezni is lehet velük.

Az elkövetkezendő években igen felgyorsul a folyamat és az okostelefon előfizetések mai 2,7 milliárd darabos száma 2020-ig várhatóan 6,1 milliárdra nő.

Eközben a videó továbbra is uralkodó helyzetben van a mobil hálózatokon: a 4G-vel lefedett hálózatokon jelenleg a mobilforgalom 45-55%-át teszi ki, ami jórészt a valós idejű filmnézésnek (videóstreaming) és az egyre jobb minőségű kép okozta élménynek köszönhető.

A videó más online alkalmazások részeként is egyre nagyobb szerepet kap, például a hírekben vagy reklámokban, illetve a közösségi média egyes területein is. Egyúttal a videónézést a YouTube-hoz hasonló független műsorszolgáltatók (OTT) szolgáltatásainak és tartalmainak egyre bővülő köre is serkenti.

A videónézésére alkalmas eszközök is gyorsan fejlődnek. Számos eszköznek nagyobb már a képernyője, ezzel jobb képminőség érhető el, ami viszont nagyobb adatfogyasztást eredményez. Lassan már mindenféle eszköztípuson kiváló minőségben nézhető film, akár otthon vagyunk, akár valahol menet közben.

A jövőbeni kilátások tekintetében az Ericsson becslése szerint a mobilhálózatokon bonyolított videóforgalom 2020-ra tízszeresére nő majd, és eddigre a teljes mobiladatforgalom 55%-át fogja kitenni.

Freedigitalphotos stockimages

Az 5G kereskedelmi célú bevezetésére várhatóan 2020-ban kerül sor és az előrejelzések szerint ennek a technológiának az előretörése sokkal gyorsabb lesz, mint a 4G LTE rendszereké, éppúgy, ahogyan a 4G is gyorsabban elterjedt, mint a 3G. A különbség ebben az esetben az, hogy az új rádiós technológiákon kívül az 5G a meglévő mobil rádiós hozzáférési- (mint amilyen a 3G és 4G), a felhőalapú-, valamint a maghálózati technológiákat is magában fogja foglalni, hogy teret biztosítson annak a több ezer új alkalmazásnak, amelyek addigra a mobil technológiákra szeretnék alapozni működésüket. Az 5G elterjedését nagyrészt új típusú felhasználási területek fogják előmozdítani, mint amilyen a gépek közötti kommunikáció.

A Mobilitási Jelentés bemutatása során elhangzott egy jó példa a technológia kihasználására, melynek segítségével személyre szabott megoldásokat készíthetünk a különböző városstruktúrákat kiszolgálandó. Gondoljunk a manhatteni merőleges és egyenes utcaszerkezetre szemben Budapest kanyargós történelmi szerkezetére, vagy akár a néhány emeletes belvárosi téglaépületekre szemben a New York-i felhőkarcolók vasbeton és foncsorozott üvegvilágára. Előbbi példában a városi közlekedés automatikus és biztonságos irányítása kíván különböző megoldásokat. Miközben a második példában és a jelentésben is bemutatott beltéri lefedettség kérdésében - ahol Budapest szerencsésebb helyzetben van - az új mm-es hullámhosszú rendszerek és a meglevők, például az Ericsson Radio DOT rendszerére alapuló megoldásai nyújthatnak majd megoldást. Egy harmadik példában a déli Central Park forgalom mintái hasonlóbbak a kereskedelmi- és üzleti területekhez, mint a pihenőövezetekhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.