Időjárás

Szokatlan jelenség: piros hó fedi az Antarktiszt

A meghökkentő látvány egy vörös pigmentekkel rendelkező, mikroszkopikus algának köszönhető.

2020.02.29 10:28ma.hu

A rekord melegben különleges jelenség alakult ki a jeges kontinens északi tájain - írja az Időkép.

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium kutatóállomásáról érkező beszámoló alapján, az Antarktiszi-félsziget mellett fekvő egyik északi szigeten alakult ki a köznyelven "vérhó" kifejezéssel illetett jelenség.

A szokatlan látvány nem fókavadászat eredménye, hanem egy vörös pigmentekkel rendelkező, mikroszkopikus algának, a Chlamydomonas nivalis-nak köszönhető. Az egyébként jég fogságába esett algák az olvadás következtében virágba borulnak, és pirosra festik a tájat.

Az idei rekord magas hőmérsékletek kedvező feltételeket teremtettek a virágzáshoz.

A virágzó algák vöröslő színét a bennük található karotin adja, csakúgy mint a sárgarépáét és a görögdinnyéét.

Mint sok más természeti jelenség, ez is pozitív visszacsatolással jár a globális felmelegedés szempontjából. A melegben olvadásnak indult jég kedvező táptalajt nyújt az algák virágzásához, az ezt követő, kiterjedő piros szín pedig kevesebb napfényt ver vissza, mint a hó, az elnyelt többlet-napfény további jeget olvaszt meg, így növekszik az olvadás mértéke.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.