Ha már dohányzik, legalább vitamint egyen
A sokféle gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkenti a dohányosok rákkockázatát
A sokféle zöldség és gyümölcs fogyasztása csökkenti a dohányosoknál bizonyos típusú tüdőrákok kockázatát - állapították meg hétfőn közzétett tanulmányukban holland kutatók.
2010.09.01 17:30MTI
A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 450 ezer ember, köztük 1600 tüdőrákkal diagnosztizált páciens adatait elemezték a hollandiai országos népegészségügyi intézet munkatársai.
A kutatásban úgy találták, hogy a sokféle zöldség és gyümölcs fogyasztása jelentősen csökkentette az úgynevezett pikkelysejtes karcinóma kialakulásának kockázatát.
Megállapításaik szerint a megevett zöldségek és gyümölcsök változatossága fontosabbnak tűnik a rákmegelőzésben, mint a mennyiségük. Összesen 14 féle gyümölcs és 26 féle zöldség étrendbe iktatását vizsgálták, köztük friss, konzerv és szárított termékekét is.
A zöldségek és gyümölcsök rengeteg, egymástól különböző bioaktív vegyületet tartalmaznak, ezért a változatosság hozzásegítheti fogyasztóikat ahhoz, hogy minél többféle ilyen előnyös hatású anyagot vegyenek magukhoz.
Kapcsolódó írások:
- Cigi, 30 ezerért: tilos a dohányzás a budapesti aluljárókban
- Tilos a dohányzás az aluljárókban is
- Július közepétől tilos a dohányzás a fővárosi aluljárókban
- Könnyen jött, nehezen megy - tippek dohányzás helyett
- Szabaduljon meg rossz szokásaitól: 12 évet is öregedhet
- A gének erősen befolyásolják dohányzási szokásainkat
- A dohányzástól elvész a mértékletes ivás kedvező hatása
- Éttermi dohányzási tilalom Horvátországban
- A reklám is felelős a fiatalok dohányzásáért
- Orális szexel igyekszenek elriasztani a fiatalokat a dohányzástól a franciák