Nem pöfékelnek a prlolica felett

Éttermi dohányzási tilalom Horvátországban

Dohányzási tilalom lép életbe éjféltől a horvátországi lokálokban és éttermekben.

2010.04.09 17:05MTI

Április 10-től annak, akit dohányzáson kapnak vendéglátóipari helyen, 1000 kuna (36 ezer forintot) bírságot kell fizetnie. Azt a pincért, aki elmulasztja figyelmeztetni a vendégeket a törvényre, 500-1000 kuna (18-36 ezer forint), a hely tulajdonosát pedig 5-15 ezer kuna (180-540 ezer forint) fizetésére kötelezik.

Bár a dohányzásellenes törvény már 2008 novemberében életbe lépett, az étteremtulajdonosok tiltakozásának hatására fél évvel ezelőtt enyhítettek rajta: dohányzást ellenző szervezetek nem kis bosszúságára engedélyezték a füstölgést a légszűrővel és légkondicionáló berendezéssel ellátott helyiségekben. A dohányzási tilalom alól mentességet kapott 156 lokál, amelyek kisebbek ötven négyzetméternél és amelyek az egészségügyi minisztériumtól engedélyt kaptak.

Öt nagyobb hely is megkapta ezt az engedélyt azzal a feltétellel, hogy a dohányzóhelyiség - amelyben nem lehet sem ételt, sem italt fogyasztani - nem nagyobb, mint az üzlet területének húsz százaléka, illetve légszűrővel látják el. Több mint kétszáz további lokál vár engedélyre.

Horvátországban összesen hozzávetőleg tizenhatezer lokál, bár és étterem üzemel.

A törvénnyel a horvát egészségügyi minisztérium a horvátoknak azt a hetven százalékát akarja védeni, akik nem dohányoznak, illetve a dohányzó lakosságot szeretné ösztönözni a füstölgés abbahagyására. Becslések szerint évente tízezren halnak meg az országban a dohányzás következményeként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.