Terápiában is alkalmazzák

Fekete teával kordában tartható a vércukorszint

A fekete tea tartalmaz egy olyan összetevőt, amely a II-es típusú cukorbetegség kezelésére használt akarbóz és miglitol hatását utánozza, ebből a poliszacharidból a fekete teában jóval több található meg, mint a zöld teában. Kínában és Japánban a sencha teát a cukorbetegek terápiájában alkalmazzák.

2009.07.31 15:30medipress.hu

Haixia Chen, a Tiencsini Egyetem kutatója munkatársaival kimutatta, hogy a teában található poliszacharidok gátolják a keményítőt glükózzá alakító alfa-glukozidáz enzimet, ugyanúgy, mint ahogyan az akarbóz és a miglitol hatnak.

„Már régóta próbálnak hatékony vércukorszintcsökkentő szereket kivonni természetes anyagokból” – magyarázta Chen. Az azonban nem ismert, hogy az is hatásos-e, ha csak megisszuk a fekete teát, mivel a kutatók a helyi piacon vásárolt teából kivont poliszacharidokat használták.

A cikk a Journal of Food Science folyóirat legfrissebb számában olvasható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.