Az idősek agya nem lassul le, csak ők lassítanak?

A 70 éves is dönthet olyan pikk-pakk, mint a 25 éves?

Amennyiben azt hisszük, az idős emberek már nem képesek olyan gyors gondolkodásra és döntésre, mint a fiatalok, gondoljuk át újra. A 25 évesekéhez hasonló reakcióik lehetnek. Hogyan?

2011.12.30 14:25ma.hu

Ugyanolyan gyors reakciói lehetnek egy 70 évesnek is, mint egy 25 esztendősnek - a kor nem befolyásolja a gyors gondolkodást és döntéshozatalt, feltéve, ha az ember edzi az agyát - állapította meg egy tanulmány.

Korábban kimutatták, hogy a gyermekeknek és az idős embereknek is lassabb a reakcióidejük, ha bizonyos döntéseket kell hozniuk.

Ám a legutóbbi kutatások szerint a lassú reakció tudatos választás, hogy a pontosságon legyen a hangsúly és ne a döntés sebességén.

Emellett az egészséges idősek edzeni is képesek agyukat, hogy reakcióik gyorsak maradjanak a döntéshozatalban, úgy, hogy jó döntést és ne rosszat hozzanak az elhamarkodottság miatt. Ez azt jelenti, hogy kognitív képességeik nem térnek el túlságosan egy fiatal emberétől.

Az Ohiói állami egyetem pszichológia professzora, Roger Ratcliff szerint sokan azt gondolják, természetes, hogy egy idős ember agya lelassul, ám ez nem feltétlenül igaz. Bizonyos szituációkban egy 70 éves ugyanúgy reagálhat, mint egy 25 éves.

A professzor és kollégái az öregedést és a kognitív folyamatokat tanulmányozták egy évtizeden át. A Child Development szaklapban közölt tanulmányban gyermekekre is kiterjesztették vizsgálódásaikat.

Az eredmények szerint a gyerekek reakcióideje lassabb és kevésbé pontos, mint a felnőtteké, de ez a fejlődés során változik. Ám ami érdekesnek bizonyult: az idősebb emberek agya nem lassul le szükségszerűen.

"Az idősek úgy általában nem akarnak semmilyen hibát elkövetni, ez arra ösztönzi őket, hogy "lassítsanak"
- mondta el a tanulmány társ-szerzője, Gail McKoon.

Hozzátette: nehéz az idősek számára megszabadulni ettől a szokástól, de gyakorlatok hatására gyorsan visszalendülnek a gyorsabb "üzemmódba"." Sőt, a döntések meghozásának sebessége és a pontossága akár 85 és 90 éves korban is megfelelő marad.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.