Az elégedettség a nézőpontunktól függ!

A boldogtalanság magától jön - így eddzhetjük boldogra az agyat!

Van a világon olyan személy, aki nem akar boldog lenni? Aligha. A boldogság sokkal kellemesebbé teszi az életet. A kutatók szerint a boldogtalanság magától jön, a boldogságért viszont tenni kell.

2011.11.22 08:15ma.hu

Tanulmányok sora bizonyítja, hosszabb ideig él, aki boldog, mint aki boldogtalan, kevésbé hajlamos a bűncselekmények elkövetésére, ellenben sokkal több kapcsolatot alakít ki másokkal.

A legjobb az lenne, ha minden országban tennének azért, hogy jobb legyen a dolgozóknak, mivel az elégedett, a boldog munkavállaló produktívabb és lelkesebb is - ami a gazdaságra nézve is előnyös.

De nem természetellenes-e mindig boldognak lenni? Avagy "nem lehetek szomorú, ha az szeretnék lenni?" A kérdés az: elfogadjuk és beletörődünk abba, hogy boldogtalanok vagyunk, és az élet természetes velejárójának gondoljuk-e a dolgot? A válasz: nem.

Az igazi boldogság nem arról szól, hogy állandóan jókedvűek vagyunk. De örömet kell találni mindenben - ha a kedvenc csapatunk gólt rúgott, ha vettünk egy pár új cipőt.

A boldogság a jelen szép pillanatainak mélyebb átérzéséről szól, és arról, hogy becsüljük meg magunkat és másokat. Arról szól, hogy minden helyzetben a jót lássuk meg, és bízzunk abban, hogy a nehéz helyzeteket is meg tudjuk oldani. Ez pedig mindenki számára elérhető.

Rossz dolgok mindenkivel történnek, a legoptimistábbakkal is. Boldog embernek lenni nem azt jelenti, hogy nem szomorodunk el, ha valamilyen tragédia történik, ha elpusztul a kedvencünk, elveszítjük a munkánkat, vagy problémáink vannak a kedvesünkkel.

Az is biztos azonban, hogy azok a személyek, akik optimistán tekintenek a nehéz helyzetekre, rossz időszakokra is, előbb kievickélnek belőle, mint akik hosszasan és folyamatosan sajnálják magukat.

Nem az emberek vagy az események tesznek minket boldoggá, hanem az, milyen szemszögből nézzük őket. Semmire sem szabad úgy tekinteni, hogy ezektől függ az elégedettségünk. Ha így teszünk, állandó félelemben fogunk élni, hogy ezt meg azt elveszíthetjük.

A tudósok szerint közülünk bárki megtanulhatja a hangulata befolyásolását. Megváltoztathatjuk az agyunkat: kevesebb, mint két évtizede még az volt az általános meggyőződés, hogy az agy 25 éves korra teljesen kifejlődik és nem is változtatható meg.

A legújabb kutatások azonban rácáfoltak erre és azóta tudjuk, hogy az agy életünk végéig is változhat. Tehát a hozzáállásunk a dolgokhoz bármikor megváltoztatható. Akár pár nap alatt.

Azt is tudjuk, hogy ha valaki szándékosan örömöt generál magában, az agya aktívabb lesz azon a területen, mely a boldogság-érzetet regisztrálja. Nem nehéz rájönni, hogy ha kellemes gondolatokat tartunk az agyunkban, edzzük vele és növeljük az agy "boldogság-területét".

Giovanni Fava olasz professzor arra kérte betegeit, vezessenek naplót és írják le a velük történt pozitív eseményeket részletesen - a kellemes érzések "befészkelték magukat" az agyukba.

Elég az is, ha kitűzzük célul, hogy minden nap 5 jó dolgot sorolunk fel, ami történt velünk, és leírjuk azokat. A rossz pillanatokat hessegessük el és váltsuk fel a jókra, gondoljunk tartósan ezekre.

Heteken belül pozitívabb szemszögből nézzük majd a dolgokat. A tanulság pedig az, hogy a boldogtalanság magától jön, a boldogságért viszont dolgoznunk kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.