Politológus szerint nem lesz gyors megbékélés

Hónapokig elhúzódhat a magyar-szlovák feszültség

Hónapokig elhúzódhat a feszültség Magyarország és Szlovákia között, a két kormány vitája nemzetközi színtéren is folytatódhat - mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője az MTI-nek.

2008.11.11 06:52MTI

Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amelyet nem lehet megoldani egy-egy politikai nyilatkozattal. A következő lépés valószínűleg az lesz, hogy nemzetközi fórumokon csap össze a magyar és a szlovák diplomácia. Csak ezt követően rendezheti ügyeit a két ország - hangsúlyozta Juhász Attila. A magyar diplomácia eddig nem tudta megfelelően kezelni az elhúzódó konfliktust; ennek folyamatában a dunaszerdahelyi futballmeccsen történt rendőri atrocitás nem a legfontosabb, hanem csak a legújabb fejlemény. 

Ennél sokkal fontosabb, hogy mi tud tenni a magyar kormány a Szlovákiában élő magyar kisebbséget hátrányosan érintő kormányintézkedések ellen - tette hozzá az elemző. A politológus szerint a kialakult feszültség egyrészt történelmi okokkal, másrészt a szlovák kormánykoalíció összetételével és belpolitikai érdekeivel, harmadrészt a magyar szélsőségesek megjelenésével magyarázható. Már a Magyar Gárda megalakulásakor látni lehetett, hogy a radikálisok megpróbálnak majd rátelepedni a szomszédos országok és Magyarország közötti feszültségre. 

A szélsőségesek akciói alapvetően gyengítik a magyar érdekérvényesítést, erősítik a szlovák kormány érvelését, ártanak a határon túli magyaroknak, ráadásul a nemzetközi színtéren is rossz visszhangot keltenek - tette hozzá. A radikális csoportok egy része szervezetlenül próbál "balhét" okozni, másik részük azonban tudatosan politikai tőkét akar kovácsolni ebből a helyzetből. Így a Jobbik és a Magyar Gárda olyan eseményekre koncentrál, amelyeknek nagy a médiavisszhangjuk. 

Az európai parlamenti választásokra készülő Jobbik a romakérdés után most a magyar-szlovák feszültségre is "rámozdult" - mondta a politológus. A szlovák kormánykoalíciónak - amelynek tagja a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt - komoly belpolitikai érdeke fűződik ahhoz, hogy folytassa a magyarellenes politikát, éppen ezért lesz nehéz belekényszeríteni a megegyezésbe - fűzte hozzá. A magyar kormánynak csak akkor hozhat belpolitikai hasznot a kialakult helyzet, ha nagyon gyorsan "meghátrálásra" tudná késztetni a szlovák kormányt, erre azonban kevés az esély. A felhívás a magyar parlamenti erők közös fellépésére a nacionalizmus ellen illeszkedik a kormányfőnek a nemzeti csúcs óta folytatott általános politikai stratégiájába, de szintén csak rövid távon hajthatja Gyurcsány Ferenc malmára a vizet - mondta Juhász Attila. 

A magyar-szlovák viszony központi téma volt hétfőn az Országgyűlésben: a miniszterelnök ötpárti egyeztetést hívott össze a nacionalizmus elleni közös fellépés érdekében, a Fidesz pedig kétharmados politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezte, amely az egyeztetések után akár már jövő héten a parlament elé kerülhet. A két ország közötti feszültség az ősz elején újult ki, egy hete pedig tovább romlott a helyzet a dunaszerdahelyi futballmeccs után. 

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.