Botrány

Megtámadtak egy boltot, mert 'Allah' zoknit árult

A szentségtörőnek tartott termék felháborodást keltett a malajziai muszlimok körében.

2024.04.01 08:25ma.hu

Molotov-koktélt dobtak a KK Super Martra, Malajzia egyik legnagyobb élelmiszerüzletláncára az ország keleti részén fekvő városban szombaton - közölte a rendőrség. A vállalat vezetőit vallási érzelmek megsértésével vádolták meg, miután üzleteiben olyan zoknikat árultak, amelyekre Allah, az arab Isten szó volt nyomtatva.

Az ország 34 milliós lakosságának kétharmada maláj muszlim, és az iszlámban a lábak és Isten összekapcsolása rendkívül sértőnek számít. A vitatott zoknikról készült fotók az elmúlt hetekben - a Ramadán szent hónapjával egy időben - széles körű felháborodást váltottak ki az interneten.

A KK Super Mart, amely Malajzia második legnagyobb élelmiszerüzletlánca, állítólag 14 pár "Allah" feliratú zoknit talált 881 üzletének három helyszínén.

A szombati támadás az egyik üzlet ellen Kuantan városában történt. A rendőrség szerint a gyújtószerkezet kisebb tüzet okozott a bejáratnál, és senki sem sérült meg - írja a Reuters. Wan Mohamad Zahari Wan Busu városi rendőrfőnök a hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte a támadásnak köze lehet a zoknikhoz, "de még vizsgálódunk".

Egy másik támadás múlt kedden történt, amikor egy benzinnel teli palackot dobtak a fővárostól, Kuala Lumpurtól 100 kilométerre északra fekvő Perak államban lévő KK Super Mart üzletbe - jelentette a Bernama állami média. Az a szerkezet nem robbant fel, és nem voltak sérültek - jelentette a China Press című helyi lap.

Múlt kedden a kínai származású Chai Kee Kan cégvezető és felesége, Low Siew Mui, a vállalat egyik igazgatója ellen vádat emeltek "szándékos vallási érzelmek megsértése" miatt. A beszállító Xin Jian Chang három képviselője ellen szintén vádat emeltek. Mindannyian ártatlannak vallották magukat. Ha elítélik őket, akár egy év börtönbüntetésre és pénzbüntetésre is számíthatnak, vagy csak pénzbüntetést kaphatnak. A meghallgatást április végére tűzték ki.

A KK Super Mart bocsánatot kért az incidens miatt, és közölte, hogy "komolyan" veszi az ügyet, és leállította a termék értékesítését, valamint beperelte a beszállítót. A beszállító szintén bocsánatot kért, mondván, hogy a "problémás zoknik" egy több ezer pár különböző mintájú párban voltak, amelyeket egy kínai székhelyű cégtől rendeltek.

A Star című napilap szerint a KK Super Mart bocsánatkérő feliratot helyezett ki országszerte lévő üzleteiben.

Malajzia új királya, Ibrahim Sultan Iskandar szultán egy ritka királyi dorgálásban "szigorú" fellépésre szólított fel a bűnösökkel szemben, "akár szándékos volt ez az incidens, akár nem, akár importálták a zoknikat, akár helyi gyárakban gyártották".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.