Tiltakoznak az állatvédők

"Filmes stábba nem való ilyen intelligens és társas állat"

Az állatvédők szerint stresszelné a majmokat az utazás, ráadásul túl intelligensek ahhoz, hogy filmforgatáson vegyenek részt.

2015.02.21 19:53MTI

Állatvédők nem akarják, hogy filmforgatás céljából két csuklyásmajmot az Egyesült Államokból Ausztráliába szállítsanak, ahol épp megkezdődött A Karib-tengeri kalózai 5 című kalandfilm forgatása.

Három állatvédő szervezet, köztük a rangos Humane Society International ausztrál szekciója, felszólította Greg Hunt szövetségi környezetvédelmi minisztert, hogy tiltsa meg a bevitelt, mert a rendkívül hosszú utazás túlságosan stresszelné a majmokat.

A szervezet szerint az állatok szerepeltetése filmekben "kegyetlen és embertelen", szükségtelen is, emellett ösztönzi a vadon élő állatokkal folytatott illegális kereskedelmet.

A producerek egy 19 és egy 20 éves csuklyásmajmot vitetnének Kaliforniából az ausztráliai Queensland államba, hogy ott Barbossa kapitány társát, Jack majmot alakítsák.

Az állatok március 9-én érkeznének és a beidomítás idején, jeleneteik júliusi forgatásáig egy különleges ketrecben, ketrecen kívül pedig pórázon tartanák őket.

A csuklyásmajmok a vadonban nagy családi közösségekben élnek Dél- és Közép-Amerika esőerdeiben és összetett fizikai és lelki szükségletekkel rendelkeznek.

Egy filmes stábba nem való egy ilyen intelligens és társas állat, napjaink technológiájával már élő állatok kizsákmányolása nélkül is készíthetők fantasztikus filmek - hangoztatták az állatvédők.

A szövetségi kormány egyelőre - bizonyos feltételekkel - engedélyezte a csuklyásmajmok bevitelét, az állatvédők petíciója ügyében később dönt. A megkötések szerint a bevitt majmok csak filmforgatásra használhatók fel, nem létesíthetnek egymással szexuális kapcsolatot és semmilyen módon nem kerülhetnek érintkezésbe bármilyen más majommal.

A 250 millió dollárból készülő kalandfilm a legdrágább, amelyet valaha is forgattak Queenslandben, a forgatástól a helyi gazdaság fellendülését remélik. A Jerry Bruckheimer és a Disney produkciójában, Joachim Ronning és Espen Sandberg rendezésében, Johnny Depp, Geoffrey Rush és Orlando Bloom főszereplésével készülő produkció 2017 júliusában kerül a mozikba.

Az állatszereplők idei "Oscar-gáláján" éppen egy csuklyásmajom volt a sztár: a "dívaéletműdíjjal" kitüntetett, Crystal nevű állatot az elmúlt két évtizedben mintegy 25 filmben, köztük az Éjszaka a múzeumban és a Másnaposok 2. című moziban láthatta a nagyközönség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.