Mindenki templomban imádkozik a gyerekéért

Lábujjhegyen se repülnek a repülők: nem zavarhatják a felvételit

Semmivel sem akarják megzavarni az egyetemi felvételi teszteket író diákokat, ezért még a légiközlekedést is felfüggesztették a vizsgák idejére. Közben viszont megnőtt a templomok látogatottsága: minden szülő bőszen imádkozik.

2011.11.10 14:29ma.hu

Néma csönd szállta meg Dél-Koreát csütörtökön: 690 ezer fiatal reménykedik abban, hogy sikerül felvételt nyernie a legjobb egyetemek egyikére, ám az ehhez szükséges tesztírást sokkal komolyabban veszik, mint azt gondolnánk. A teljes nyugalom érdekében nem elégszenek meg azzal, hogy egy felügyelő áll a tantermek előtt és vigyáz, senki ne menjen be a vizsga közben, a távol-keleti országban még a repülők jó részét is pihenésre ítélték, ne zavarja meg a zúgásuk a koncentrálást.

A "halkított" közlekedés természetesen a közúti járművekre is vonatkozik: a felvételik helyszíne közelében járó autók nem dudálhatnak, de még a tanfelügyelőknek is szigorú utasításba adták, hogy tilos akár csak köhinteniük is a teremben. Szabályozták a vizsgáztatók parfümjeit is, mivel nem szeretnék a túl erős illatokkal elvonni a leendő diákok figyelmét, továbbá megtiltották a rágózást, bár ennek pontos indoklása nem ismert.

Fotó: Freedigitalphotos


Az egyetem azért bír különös jelentőséggel Dél-Koreában, mert nagyon sok szülő hisz abban, hogy a diploma révén nemcsak jobb álláshoz juthat csemetéje, de jobb sorsra is érdemes lesz, mint felmenői voltak. Ennek érdekében ezekben a napokban a templomok "forgalma" is ugrásszerűen megnőtt: az összes rokon buzgón imádkozik a nebuló sikeres felvételijéért. Van, aki hónapok óta már vendéget se engedett az otthonába, mert a babona szerint az szerencsétlenséget hoz.

Eközben a diákok azon túl, hogy szorgalmasan tanultak a nagy nap előtt, még néhány utolsó óvintézkedést is megtettek a vizsga sikeréért: míg nálunk jellemzően csokival indulnak útnak a felvételizők a jobb agyműködés érdekében, addig arrafelé inkább villákkal és vécépapírral szerelkeznek fel, természetesen egyiket sem "rendeltetésszerűen" használják. A villa azt jelképezi a hagyományok szerint, hogy így könnyebb lesz "kiszúrni" a helyes választ a tesztben, a vécépapír pedig a koreai elnevezése miatt kapott kiemelt szerepet: a pul-la pont ugyanúgy hangzik, mint a megoldás koreai kifejezése.

És hogy mennyire veszik komolyan az egyetemet a dél-koreai emberek? Ezt jól mutatja az a szomorú statisztikai adat, amely azt mutatja: évente átlagosan 200 diák követ el öngyilkosságot, többségük azt követően, hogy megtudja, nem vették fel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.