Járvány

Itt az új COVID variáns, a FLiRT KP.2

A vírus legújabb iterációja válhat az egész világon uralkodó törzzsé - közölte a Rospotrebnadzor.

2024.05.19 17:17ma.hu

A Covid-19 új FLiRT variánsát, amely egyre inkább terjed a világon, Oroszországban még nem észlelték - jelentette az ország fogyasztóvédelmi felügyelősége, a Roszpotrebnadzor.

Az új variáns, amelyet a tudósok FLiRT KP.2-nek neveztek el, a GISAID betegségkövető adatai szerint a Covid-19 növekvő megbetegedéseihez kapcsolódik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Dél-Koreában. Ez a JN.1 variáns leszármazottja, amely december óta kering.

„A FLiRT variánsok a domináns JN.1 variáns távoli rokonai, mind az »omikron« családba tartoznak” - áll a Roszpotrebnadzor közleményében. A FLiRT variáns által okozott tünetek hasonlóak a korábbi törzsekhez, és a láz, hidegrázás, köhögés, hányinger, izom- vagy testfájdalmak, valamint íz- és szaglásvesztés lehetnek - közölte a felügyelet.

Az előzetes adatok szerint a KP.2 lehet a domináns törzs az egész világon - tette hozzá az ügynökség.

A KP.2-es variáns az összes Covid-19 fertőzés mintegy 28%-át tette ki az Egyesült Államokban április 28. és május 11. között a Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint.

A legfrissebb számok alapján ez az új domináns törzs az Egyesült Államokban, megelőzve a JN.1-et, amely a tél folyamán terjedt el világszerte - közölte az amerikai ügynökség szerdán.

Bár a változat várhatóan tovább fog fejlődni, a tudósok szerint a KP.2 nem különösebben aggasztó, és más változatokkal ellentétben nem vált ki széles körű megbetegedéseket.

A Covid-19 2019 végén jelent meg, és hamarosan az elmúlt közel egy évszázad legelterjedtebb járványává nőtte ki magát. A betegség azóta becslések szerint 7 millió ember halálát okozta.

2020 augusztusában Oroszország kiadta a Szputnyik V-t, amelyet a moszkvai Gamaleya Intézet fejlesztett ki, és amely a világon elsőként törzskönyvezett Covid-19 vakcina volt.

Az év elején az orosz egészségügyi minisztérium enyhítette a Covid-19 elleni kötelező védőoltásra vonatkozó követelményeket, kijelentve, hogy a legtöbb embernek már nem lesz szüksége rendszeres oltásra a vírus ellen.

Januárban a Roszpotrebnadzor kijelentette, hogy a Covid-19 fertőzések csúcspontja Oroszországban már elmúlt, és nincs szükség újabb tömeges oltási kampányokra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.