Katasztrófa

Több mint tízezer embert evakuáltak a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánjának közeléből

A hatóságok a lakosokat maszk viselésére szólították fel.

2023.06.09 10:38MTI

A Fülöp-szigeteki hatóságok pénteken több mint tízezer ember evakuálását kezdték meg az ország keleti részén fekvő, Albay tartományban található Mayon vulkán környékéről kitörésveszély miatt - közölte a Fülöp-szigetek vulkanológiai és szeizmológiai intézete (Phivolcs) pénteken.

Az intézet jelentése szerint a tökéletes kúp alakjáról ismert vulkán a csúcson lévő lávakupolák összeomlásának következtében piroklaszt sűrűségárt idézett elő, amely forró hamu, por és törmelék hömpölygő keveréke.

"Tegnap éjjel megfigyelhető volt egy, a Mayon vulkán csúcsán újonnan képződött folyékony halmazállapotú láva okozta fényjelenség, valamint a hegyoldalról legördülő izzó sziklaomlás" - olvasható az intézet pénteki közleményében. A Phivolcs tájékoztatójában foglaltak szerint a Mayon a vulkánkitörési index alapján hármas riasztási fokozaton áll, ami azt jelenti, hogy a tűzhányó heteken, de akár napokon belül is kitörhet.

"Amennyire csak lehetséges, szeretném fenntartani azt, hogy a tartományban eddig egyetlen halálos áldozat sincs, remélem sikerül a lakosságot biztonságos helyre evakuálni" - mondta Albay kormányzója, Edcel Greco Lagman az esetleges kitöréssel kapcsolatos rendkívüli ülésen csütörtökön.

A főváros, Manila közelében található Taal vulkán is aktivitás jeleit mutatta a múlt héten, amikor háromezer méter magasra emelkedő gőzoszlopokat lövellt ki fő kráteréből. Emiatt vulkáni szmog alakult ki a térségben, és a hatóságok a lakosokat maszk viselésére szólították fel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.