Világvége

Az USA újabb halálos baktérium-járványra figyelmeztet

Legalább két amerikai került kórházba egy ritka és potenciálisan halálos baktériumtörzs miatt.

2022.07.31 15:46ma.hu

Az amerikai egészségügyi tisztviselők riadót fújtak egy veszélyes baktériumtörzs miatt, amelyet nemrégiben észleltek először az országban, és figyelmeztetnek, hogy súlyos betegséget okozhat, miután több ember megbetegedett a baktériumtól.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) egy nemrégiben kiadott egészségügyi riasztásban kijelentette, hogy "először szúrta ki a Burkholderia pseudomallei baktériumot a környezetben az Egyesült Államok kontinentális részén", megjegyezve, hogy a törzs felelős a ritka betegség, a melioidózis - más néven Whitmore-kór - kialakulásáért.

A baktériumot "a Mississippi déli részén, az Öböl-parti régióban a talajból és a vízből vett környezeti mintavételek során azonosították két emberi melioidózisos eset vizsgálatakor" - folytatta az ügynökség, hozzátéve, hogy bár a betegség egy esetét már 2020 júliusában kimutatták, a baktérium helyi jelenlétét csak a múlt hónapban erősítették meg.

Bár az esetek között évek teltek el, a genomikai szekvenálás kimutatta, hogy a két melioidózisos beteget "ugyanaz az új, a nyugati féltekéről származó törzs fertőzte meg", amely "különbözik a korábban ismert izolátumoktól" - közölte a CDC. Mindketten szepszissel és tüdőgyulladással kerültek kórházba, de az antibiotikumos kezelést követően felépültek.

A baktérium jellemzően a trópusi és szubtrópusi éghajlaton fordul elő világszerte, többek között Délkelet-Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-térségben és Ausztráliában. Bár súlyos betegséget okozhat, a CDC megjegyezte, hogy az emberről emberre történő átvitel kockázata "rendkívül alacsonynak tekinthető, mivel kevés dokumentált eset van". (Ezt már sokszor hallottuk, és a cáfolatukat is.)

Az Oxfordi Egyetem kutatói által 2016-ban készített globális tanulmány becslése szerint a kórokozó az előző évben akár 89 ezer ember halálát okozta világszerte, és azt sugallta, hogy akár 79 országban is jelen lehet, köztük 34 olyanban, ahol korábban nem észlelték. Ám akkor a tanulmány a baktérium "teljes hiányát" jelezte az Egyesült Államokon belül.

2014 végén a CDC megerősítette, hogy a baktérium kiszivárgott az egyik saját louisianai laboratóriumából, miután több kísérleti állat melioidózist kapott, amelyek közül legalább négy nem élte túl. A CDC később leállította a laboratórium B. pseudomallei-vel kapcsolatos munkáját, mondván, hogy súlyos problémákat talált a biológiai biztonsági eljárásokkal kapcsolatban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.