Megoldja az élelmezési hiányt
Csótánytej lesz a jövő szuperélelmiszere
Bizony négyszer táplálóbb, mint a legjobb tehéntej, így a növekvő népesség élelmezésében kulcsszerepet játszhat. De mégis miből van a csótánytej?
2016.07.25 17:55ma.hu
Egy nemzetközi kutatócsoport fehérjekristályt különített el a csótányok középbeléből. Ez négyszer táplálóbb, mint a leggazdagabb tehéntej. Bár a legtöbb csótány nem ad tejet, van egy ismert csótányfaj, a Diploptera punctate, mely az egyetlen elevenszülő, és miután életet adott utódainak, fehérjekristályokat tartalmazó tejet pumpál a bébirovarokba.
Már eleve az fura, hogy egy bogár ad tejet, de ami igazán lenyűgözte a kutatókat az az, hogy ezeknek a kristályoknak az energiatartalma háromszor gazdagabb, mint a legjobb minőségű tehéntej.
Nyilvánvalóan a csótányok fejése nem járható út, ezért a kutatócsoport arra törekszik, hogy laboratóriumban lemásolják ezeknek a tejfehérje-kristályoknak az előállításáért felelős géneket.
Mint állítják, a kristályok teljesértékű táplálékok, fehérjét, egészséges zsírokat és cukrokat tartalmaz. Ráadásul, a tápanyagoknak nem csak gazdag forrása, hanem időzíti is ezeket. Ahogyan emésztődik a fehérje része, úgy szabadít fel még többet a kristály.
A szakértők kiemelték, hogy a fogyni vágyóknak és a jóléti társadalomban élőknek a csótánytej nem szükséges, de azoknak, akik éheznek, gyors és egyszerű módja lehet annak, hogy a napi kalóriabevitelt ebből fedezzék.