Nincs egységes álláspont

Új influenza: Meg akarnak ölni vagy tényleg kell az oltás?!

Amióta kirobbant, azóta a világ jó része rettegésben él. Hihetetlen módon megszaporodtak a C-vitamin eladások a gyógyszertárakban, és az eddig is ismert influenza-elleni szereket is viszik, mint a cukrot. Igen, az új influenza. Jóváhagyták, zöld utat kapott az oltás. Kérdés: Ön beadatja?

2009.09.29 12:23ma.hu

Néhány hete érdekes köremailt kaptam. Azt írja a szellemi szerző, hogy ha beadatjuk az oltást, akkor tutira megfigyelés alá kerülünk.

Ugyanis microchip van az oltóanyagba rejtve. Azt sem tartja kizártnak, hogy az oltás maga egy igen alattomos, halálos méreg, és így próbáljak megakadályozni a népesség túlszaporodását a Földön.

Őszintén szólva már csak mosolygok az ilyen és ehhez hasonló összeesküvés-elméleteken. Nem azért, mert teljesen elutasítom a gondolatot, hanem mert minden „világrengető” eseménynél felbukkannak a próféták, akik – lássuk be- nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani igazukat. Szóval nem vagyunk könnyű helyzetben.

Magát az orvostársadalmat is megosztja a H1N1 elleni védőoltás haszna. Az magától értetődő, hogy hatalmas, emberi ésszel szinte felfoghatatlan összegeket fognak kasszírozni az oltással a gyógyszergyártók, de mi van akkor, ha tényleg szükséges ez az oltás? Emlékeznek a kergemarha-kórként elhíresült hisztériára? Vagy a csirkeinfluenzára? Sokan azért tiltakoznak a mostani oltás ellen, mert akkor sem történt semmi, és most sem fog.

Érdekes adat, hogy milliók halnak meg évente szerte a világon influenzában. Hogy melyik válfajában, az mindig változik. Ugyanis az influenza egyik nagyon lényeges tulajdonsága az, hogy évről évre mutálódik, tehát az az influenza ami tavaly végigment a családon, idén újult erővel támad majd. Az immunrendszer folyamatos erősítése, a rengeteg zöldség és gyümölcs-fogyasztás, a vitaminok bevitele a szervezetbe elengedhetetlen egész évben. Tehát ne csak a „szezonra” időzítsük mindezek benyakalását.

A sertésinfluenzaként elhíresült, aztán H1N1 influenzára átkeresztelt betegség a sertésállományban nagyon gyakran kialakult eddig is, és eddig elvétve jegyeztek olyan esetet, amikor magát az embert is megfertőzték volna.

Na de most! 2009 áprilisában robbant a hír, hogy minden eddiginél gyilkosabb influenzajárvány ütötte fel a fejét Mexikóban, sorra hullanak az emberek. Kiderült, hogy a járványt az influenza H1N1 változata okozza. Mivel emberről emberre terjed, ezért gyorsan és "hatékonyan" fertőzött. Mivel viszonylag új törzsről van szó, ezért nincs a szervezet felkészülve arra, hogy legyőzze, vagyis nem ismeri.

Az új típusú vírus semmiben nem hasonlít az előző évek influenzáira, ezért veszélyes. A legtöbb ember, aki megfertőződik a pandémiás influenzával, csak enyhe tüneteket mutat és kezelés nélkül is felépül, ám a gyerekek, a terhes nők és azok, akik már meglévő egészségügyi problémával küszködnek, jobban ki vannak téve a súlyosabb megbetegedésnek vagy akár az elhalálozásnak. Gyógyszer-rezisztencia kialakulásának azoknál van nagyobb kockázata, akiknek az immunrendszere gyengébb, illetve akik korábban már szedtek oszeltamivirt. Ezekben az esetekben az egészségügyi dolgozóknak ajánlatos ellenőrizniük, hogy kialakult-e a gyógyszer-rezisztencia, és ha igen, akkor meg kell előzniük az ellenállóvá vált vírustörzs továbbterjedését. Megelőzés céljából továbbra sem javasolt a vírusellenes készítmények szedése.

A terhes nők oltása is megosztja a szakembereket. Úgy vélik, a vakcinálás egyszerre védi a babát és az anyát. Az anyában képződött influenza elleni antitestek átjutnak a méhlepényen a magzatba. Ez azért fontos, mert az influenza könnyen az újszülött halálát okozhatja, holott hat hónapos korukig nem lehet beoltani a babákat - magyarázta Neil Silverman, a Los Angeles-i California Egyetem munkatársa. A visszajelzések szerint a gyógyszerészek egy része vonakodik beadni a felírt vakcinát terhes nőknek.

Na most legyünk okosak! Oltassuk vagy ne oltassuk be magunkat? Mi történhet a legrosszabb esetben? Ha nem oltatunk, akkor meghalhatunk?

Mindig vannak kivételek, kiugró esetek, elrettentő példák. Bízzuk a döntést háziorvosunkra, ha meg nem bízunk a "pusztán" szakmai véleményében, akkor érdemes több orvossal is konzultálni a vakcina ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.