A negatív hatások enyhíthetők?

EBRD-elnök: a pénzügyi globalizációnak "fényes és sötét oldalai vannak"

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke azt mondta: Közép-Kelet-Európa átalakuló gazdaságai az elmúlt másfél évtizedben a pénzügyi globalizáció "fényes és sötét oldalait" is megtapasztalhatták, ám a globalizációs folyamat negatív hatásai a hazai pénzügyi rendszerek fejlesztésével enyhíthetők.

2011.05.18 18:36MTI

Thomas Mirow, aki az átalakuló országcsoport finanszírozására húsz éve életre hívott londoni pénzintézet Kazahsztánban rendezendő e hétvégi éves közgyűlése előtt, egy üzleti rendezvényen szólalt fel a kazah fővárosban, kijelentette: a tőkebeáramlás és a helyi bankrendszerek nemzetközi integrálódása jelentősen hozzájárult a térségi gazdaságok hosszú távú növekedéséhez.
   
Mirow - akinek beszédét az EBRD londoni központja tette közzé szerdán - ugyanakkor kijelentette: "erőteljes bizonyítékok" vannak arra is, hogy ugyanezek a folyamatok kockázatforrássá és válságok okozóivá is váltak. Az EBRD működési területét alkotó legtöbb gazdaságban a pénzügyi globalizáció egyaránt "kiváltója és terjesztője is volt" a legutóbbi válságnak  - fogalmazott a bankelnök.
   
Mirow szerint azonban a pénzügyi globalizáció biztonságosabbá tehető a növekedést segítő jótékony hatások elvesztése nélkül is, a hazai pénzügyi rendszerek fejlesztésével.
   
A helyzet illusztrálására az EBRD elnöke elmondta: sok bizonyíték van arra, hogy a külföldi tulajdonú térségi bankok elősegítették a pénzügyi válság átterjedését a határokon, ugyanakkor az is mind egyértelműbben látszik, hogy a lényeg ebben az összefüggésben nem a bankok külföldi tulajdonlása volt, hanem függésük az anyabankok és mások által nyújtott külső finanszírozástól.
   
Mirow hozzátette: a helyi bankrendszerek hazai tulajdonlása sem jelent védelmet globális válság esetén akkor, ha ezek a bankok jórészt külső piacokról finanszírozzák magukat.
   
Így tehát a leglényegesebb tényező a bankok helyi finanszírozási forrásainak megteremtése, nem a hazai tulajdonlás - hangsúlyozta szerdai beszédében az EBRD vezetője.

Összegzésképpen Mirow kijelentette: a pénzügyi integráció "jó dolog", de a vele járó kockázatokat enyhíteni kell, mégpedig úgy, hogy az integrációt "helyi pénzügyi tartalommal" töltik ki. Ennek elemei közé sorolta a bankelnök a helyi valutákban forgalmazott befektetési termékeket, a helyi betéti bázist és helyi tőkepiacokat.
   
Az EBRD május 20-21-én tartja idei közgyűlését a kazah fővárosban.
   
Thomas Mirow a közgyűlést megelőző, a bank londoni székhelyén múlt héten tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy tavaly kilábaltak a recesszióból a közép-kelet-európai és az egykori szovjet térséghez tartozó közép-ázsiai országcsoport átalakuló gazdaságai. A pénzintézet adatai szerint az EBRD működési térségének átlagos gazdasági növekedése tavaly 4,5 százalék körüli volt, és a bank közgazdászai az idei és a jövő évre is hozzávetőleg ilyen ütemű átlagos növekedést jósolnak az országcsoport egészére - mondta a bankelnök a minapi londoni tájékoztatón.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.