Űrkutatás

Elaludt az indiai Hold-misszió rovere

Augusztus 23-án a világon elsőként szállt le sikeresen egy indiai űrhajó - a Chandrayaan-3 modul a holdjáróval a fedélzetén - a Hold déli pólusán.

2023.09.03 10:40ma.hu

Az indiai Chandrayaan-3 misszió holdjárója befejezte jelenlegi feladatait a Holdon, és szeptember 22-ig alvó üzemmódba helyezték - közölte az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).

"Chandrayaan-3 küldetés: A rover befejezte feladatait. Most biztonságosan leparkolták és alvó üzemmódba állították ... Jelenleg az akkumulátor teljesen fel van töltve. A napelemtábla úgy van tájolva, hogy a következő, 2023. szeptember 22-én várható napfelkeltekor kapja meg a fényt" - tweetelte az ISRO szombaton.

A szervezet egyben reményét fejezte ki, hogy a rover sikeresen felébred és megkezdi a további feladatok teljesítését. Abban az esetben, ha nem tér vissza aktív üzemmódba, akkor "India holdi nagyköveteként" szolgálna - tette hozzá az IRSO.

Augusztus 23-án a világon elsőként szállt le sikeresen egy indiai űrhajó - a Chandrayaan-3 modul a holdjáróval a fedélzetén - a Hold déli pólusán.

India Hold-missziója július 14-én indult, és augusztus 5-én lépett holdkörüli pályára. Az állomás több manővert hajtott végre a Hold megközelítése érdekében, amíg pályája a Holdtól 100 kilométerre csökkent. A Chandrayaan-3 leszállómodulja, a Vikram augusztus 17-én vált le az állomásról, és korábban két műveletet hajtott végre pályájának csökkentésére.

A Chandrayaan-3 holdi küldetés indítását eredetileg 2020-ra tervezték, de később a COVID-19 járvány és az indiai űrszektor reformjai miatt többször elhalasztották.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.