Tudomány

Változatos szerves anyagokra bukkant a NASA marsjárója

A korábban feltételezettnél összetettebb rendszer létezhetett a múltban a vörös bolygón.

2023.07.13 15:00MTI

Változatos szerves anyagokat fedezett fel a Mars Jezero kráterében az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance nevű marsjárója - derült ki a Nature című folyóiratban frissen közzétett tanulmányból.

A feltárt eredmények arra utalnak, hogy a Marson a korábban feltételezettnél összetettebb rendszer létezhetett a múltban.

A kutatók számos különböző magyarázatot vetettek fel a vörös bolygó szerves anyagainak eredetére: például víz-kőzet kölcsönhatások, bolygóközi por vagy meteorok, de azt sem zárták ki, hogy esetleg élőlényből származnak.

A tanulmány szerint a marsi szerves anyagok jobb megértése hatással lehet az élet jelei utáni kutatásra.

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Jezero kráterben, amely valaha tómedence volt, s így élőhelyként szolgálhatott. A kutatók azóta is vizsgálják a kráterfenék geológiai összetételét a marsjáró segítségével, amely fotókat készít és kőzetmintákat gyűjt a területen.

Sunanda Sharma, Ryan Roppel és munkatársaik két, a Jezero alján talált képződményt (Maaz és Seitah) elemeztek, és mindkettőben szerves molekulák jeleire bukkantak. Az adatok az egyes formációkra jellemző ásványi társulást és térbeli eloszlást mutattak.

A kutatók kiemelték: "a potenciális szerves molekulák nagyrészt vizes folyamatokhoz köthető ásványokból kerültek elő, ami arra utal, hogy ezek a folyamatok kulcsszerepet játszhattak a szerves szintézisben, szállításban vagy megőrzésben".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.