Lehet újraírni a történelemkönyveket?

Egy új felfedezés Olaszországban átírhatja a történelmet

A tudósok olyan ősi bronzszobrokat tártak fel, amelyek új fényt vetnek a Római Birodalomra.

2022.11.10 14:07ma.hu

A történészeknek talán felül kell vizsgálniuk az etruszk civilizáció és a Római Birodalom kapcsolatának történetét, miután az olasz kulturális minisztérium kedden bejelentette, hogy több tucat - vélhetően több mint kétezer éves - bronzszobrot találtak egy ősi toszkán termálforrásban.

Massimo Osanna, a minisztérium múzeumokért felelős igazgatója a leleteket a mediterrán térségben valaha volt egyik legjelentősebb felfedezésként üdvözölte. Elmondta, hogy a bronzfigurákat - amelyek embereket, isteneket és egyes testrészeket ábrázolnak - tökéletesen konzerválódva találták meg, köszönhetően annak, hogy iszap borította őket. A szobrok mellett a régészek állítólag mintegy 5000 arany-, ezüst- és bronzérmét is találtak.

Jacopo Tabolli szerint, aki a sienai Külföldiek Egyeteme számára koordinálta az ásatást, a felfedezés új fényt vet az etruszk civilizációra és a Római Birodalom Kr. e. 1. és 2. század közötti terjeszkedésére.

"Miközben a szentélyen kívül társadalmi és polgárháborúk dúltak... a szentélyen belül a nagy etruszk és római elit családok együtt imádkoztak a konfliktusokkal körülvett béke kontextusában" - mondta Tabolli, megjegyezve, hogy a felfedezett szobrokon etruszk és latin feliratok egyaránt megtalálhatók.

"Ez a lehetőség, hogy újraírjuk az etruszkok és a rómaiak közötti kapcsolatot és dialektikát, kivételes lehetőség" - jelentette ki az Associated Press által idézve.

A felfedezés jelentőségének bemutatására az olasz kulturális minisztérium bejelentette, hogy új múzeumot építenek a területen, ahol az újonnan előkerült régiségeket helyezik el.

Az etruszk civilizáció egyike volt az Olasz-félszigetet a Római Birodalom felemelkedése előtt benépesítő számos civilizációnak. Úgy vélik, hogy az etruriai régió népei már i. e. 900-ban létrehozták. Az etruszk államoknak közös nyelvük és kultúrájuk volt, és a mai Toszkána, Nyugat-Umbria és Észak-Lázia területét foglalták magukban.

Az etruszk civilizáció később beolvadt a Római Birodalomba. A történészek szerint a folyamat a Kr. e. 4. század végén kezdődött, amikor háborúk törtek ki a rómaiak és az etruszkok között. A Római Birodalom i. e. 27-ben teljesen bekebelezte az összes etruszk területet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.