Tudomány

Titokzatos óriás humanoidokat fedeztek fel egy alabamai barlang mennyezetén - videó

Egy új tudományos tanulmány óriási, emberszerű alakokat tárt fel, amelyeket több mint 1000 évvel ezelőtt az amerikai őslakosok véstek egy alabamai barlang mennyezetébe.

2022.05.30 19:58ma.hu

1000 éves indián őslakosok rejtélyes, óriási humanoidokat ábrázoló faragványait fedezték fel egy alabamai barlang mennyezetén.

Az alakok, amelyek közül három humanoid alakú volt, az Észak-Amerikában valaha feltárt legnagyobbak közé tartoznak. Némelyikük több mint két méter hosszú az Antiquity című szakfolyóiratban nemrég megjelent, az eredményeket bemutató tanulmány szerint.

Az úgynevezett glifák, a barlang mennyezetén lévő puha iszapba vésett egyedi faragványok a tanulmány szerzői szerint az Egyesült Államok délkeleti részén élő indián népek hagyományaihoz adhatnak támpontokat.

"Tudjuk, hogy az indián őslakosok nagyon széles területen osztoznak bizonyos elképzelésekben a vallási koncepcióikban. Hisznek egy többszintű univerzumban" - mondta Jan Simek régész.

"Hittek abban, hogy körülöttük vannak ezek a szellemvilágok, amelyek áthatják a természeti világot, még akkor is, ha nem lehet látni őket" - mondta.

A projekt évtizedekig tartott a tanulmány szerzői - Jan Simek régész, valamint Alvarez és Alan Cressler fotósok - számára.

Ennek ellenére nem tudták dokumentálni a műalkotást egy egyszerű, technikailag kihívást jelentő akadály miatt: A barlang mennyezete olyan közel van a padlóhoz, hogy lehetetlen volt jó képeket készíteni a faragványokról.

Alvarez először 1999-ben próbálta dokumentálni a glifákat a National Geographic megbízásából fotósként. "A képek annyira halványak voltak!" - mondta az Insidernek.

"Úgy érzem, hogy vannak történetek, amelyeket rám bíznak" - mondta Alvarez. "Ez volt a motiváció az egész munka elvégzése mögött."

Végül a hi-tech 3D fotogrammetria volt a kulcs a glifák megörökítéséhez. Ez képes leolvasni a fény apró eltéréseit két, egymástól néhány centiméterre készült kép között, hogy pontos 3D-s modelleket rajzoljon a tárgyakról.

Még mindig fárasztó, egy hónapig tartó feladat volt több mint 16 000, egymást nagyon kis mértékben átfedő képet rögzíteni, hogy feltérképezzék a teljes barlang mennyezetét.

"Mintha évekbe telt volna, mire a térdeim felépültek. Csak térdeltem és görnyedtem órákon át, napokon át, hónapokon át" - mondta Alvarez.

Végre képesek voltak digitálisan leképezni a barlangot, és először pillantották meg a hatalmas humanoid glifákat.

A glifák olyan alakokat ábrázolnak, amelyeket a régészek antropomorfoknak neveznek, olyan figurákat, amelyek vagy jelmezes és maszkos embereket, vagy humanoid szellemeket ábrázolhatnak - mondta Simek.

Ezek a figurák valószínűleg mélyen beivódtak a barlang közelében élő emberek kultúrájába, így a barlangban élők csak egy részüket látva értették meg, hogy kik voltak - mondta Simek.

Az alabamai barlangban talált rajzok stílusa a középnyugaton és az USA nyugati részén látott alakokra emlékeztet. Nagyon nagyok, szögletes vállúak, szellemszerűek, fejfedővel és díszes ruházattal, és közvetlenül a néző felé néznek. Ez arra utal, hogy ezek az alakok a tanulmány szerint a természetfeletti világ lakóit ábrázolták.

A hasonló antropomorf alakok egyik példája a Utah állambeli Barrier Canyonban látható.

A tanulmány szerzői azonban nem tudták összekapcsolni az alabamai alakokat a délkeleti indián történetekben feljegyzett felismerhető karakterekkel.

"Egyértelműen olyan karaktert vagy karakterek olyan csoportját ábrázolják, amelyet még soha nem láttunk" - mondta Simek.

Philip Carr, a Dél-Alabamai Egyetem indián tanulmányok és antropológia professzora, aki nem vett részt a tanulmányban, elismerően nyilatkozott a munkáról.

"Az ehhez hasonló régészcsoportok munkája az, amely olyan ritka bepillantást enged a múlt ideológiáiba, amely miatt még többet akarunk tudni" - mondta az Insidernek.

"Vajon ezek az alakok az alvilággal állnak kapcsolatban? Ha igen, milyen kapcsolatban álltak az őket rajzoló emberek az alvilág ezen lényeivel?".

Keveset tudunk azokról az emberekről, akik 1000 és 1500 évvel ezelőtt, az úgynevezett középső erdei fázisban, e barlang környékén élhettek.

"Nincs olyan dokumentációnk ezekről a műalkotásokról, mint a későbbi időszakokról" - mondta Simek. "Ismerjük a régészeti kontextust, de még azt is viszonylag nehéz megtalálni, hogy ebben az időpontban" - mondta.

Ezek az eredmények relevánsak a mai indián közösségek számára, amelyek ezeket a hagyományokat örökségük részének tekintik - mondta Simek.

"Az ő leszármazottaik azok a délkeleti őslakosok, akik az európaiak érkezésekor már a térségben éltek: A cserokik, a kríkek, a maszkagí nép, a csaktók, a csikaszók" - mondta.

"Ezek az emberek és kultúrájuk élénk és eleven. Az európaiak erőszakkal telepítették ki őket Délkeletről, Oklahomába, rezervátumokba, amelyek nem az ő szülőföldjük voltak. De még mindig fenntartják a kapcsolatukat" - mondta.

"A régészet nem mindig a halottakról szól" - mondta Simek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.