Hőálló NASA robot

Irány a vulkánok belseje

Hamarosan eljuthatunk oda, ahol ember még sosem járt (és valószínűleg nem is fog): a vulkánok belsejébe!

2015.01.14 15:00ma.hu
Forrás: NASA

Habár szinte mindenhol megtalálható az ember a Földön, bolygónk azért jó néhány olyan ponttal rendelkezik, ahova még nem tettük be a lábunkat. Ezek egyike a vulkánok belseje, az olvadt láva ugyanis semmilyen - általunk ismert - élő szervezet számára sem viselhető el.

Személyesen ezúttal sem megyünk ilyen messzire, de a NASA JPL részlege nemrég bejelentett egy új robotot, mely képes lesz a feladat végrehajtására. A VolcanoBot 1 már tett is egy próbautat Hawaiion, a Kilauea tűzhányóban.

"Nem tudjuk pontosan, hogyan törnek ki a vulkánok. Vannak erre vonatkozó modelljeink, de azok nagyon-nagyon leegyszerűsítettek. Ezzel a projekttel jobbá, valószerűbbé tehetjük majd ezeket a modelleket" - adott hangot reményének Carolyn Parcheta, a JPL tudományos munkatársa. Csapata abban bízik, hogy a VolcanoBot 1 révén feltérképezhetők lesznek a föld alatti vulkanikus repedések, melyek 3D-s modelljéről eddig csak feltételezéseink voltak.

A NASA új robotja két keréken mozog, nagyjából 30 centiméter hosszú és 18 centiméter magas. Természetesen egy durva lávakitörést nem bír ki, viszont az éppen szunnyadó vulkánok kiürült repedéseit - a tesztek szerint - kiválóan fel tudja térképezni anélkül, hogy ehhez emberi életet kellene veszélyeztetni. Tavaly májusi próbaútján 25 méterrel tudott a földfelszín alá jutni, a kutatók pedig azt remélik, hogy hamarosan még mélyebbre süllyedhetnek vele. Az inaktívvá vált repedések feltérképezésével jobban megérthetjük, hogyan jut fel a magma a felszínre, ami pedig abban segítheti a kutatókat, hogy pontosabbá tegyék kitörési modelljeiket.

Ez eddig mind szép, de mi köze van a NASA-nak a földi vulkánokhoz? Nos, az űrt felfedezni hivatott amerikai kormányügynökség számos helyen akadt már vulkanikus tevékenység nyomaira a környező bolygókon, égitesteken, elég csak a Hold vagy a Mars felszínére gondolni. Ezek közvetlen vizsgálatára egyelőre nem áll rendelkezésre a szükséges technológia, melynek kikísérletezésére kézenfekvő módon itt, a Földön kell sort keríteni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.