275 méter hosszú szökőkút

Szemkápráztató képek: A világ legnagyobb szökőkútja épül Dubajban

A világ legnagyobb szökőkútja épül Dubajban - a 218 millió dolláros (csaknem 31,9 milliárd forintos) költséggel létesülő idegenforgalmi látványosságot a jövőre helyezik üzembe.

Épül a világ legnagyobb szökőkútja képgaléria

2008.07.12 15:25MTI

A szökőkút hossza 275 méter, azaz két futballpálya méretével egyezik meg. A vízsugarakat 150 méterre, vagyis egy ötvenemeletes ház magasságába lövelli fel; egy-egy alkalommal 85 ezer liter vizet juttat a levegőbe. A létesítmény 25 százalékkal szárnyalja túl a Las Vegas-i Bellagio Hotel szökőkútját, amely jelenleg a világ legnagyobbjának számít - olvasható a Luxury Launches című angol nyelvű hírportálon. A vízishow fény- és hangeffektusokkal egészül ki

. A színekről és a fényekről 6650 projektor gondoskodik. Ami a zenei aláfestést illeti, a világ minden országát reprezentáló dallamokat játszanak, egyaránt gondolva a klasszikus muzsika és a könnyedebb műfaj kedvelőire. A létesítménynek egyelőre nincs neve. Az építtető pályázatot írt ki a legtalálóbb elnevezésre, a nyertesnek százezer dirham, azaz 3,98 millió forint üti a markát.
 
A pályázat egyetlen szépséghibája, hogy azon csupán az Egyesült Arab Emírségek állampolgárai indulhatnak, vagy olyanok, akik ingatlantulajdonnal rendelkeznek az országban. A szökőkutat 2009-ben helyezik üzembe, s az építtető reményei szerint a látványosság évente 10 millió turistát csalogat majd Dubajba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.