A világ első nemzeti parkja

Száznegyven éves a Yellowstone

Március elsején ünneplik a világ legrégibb nemzeti parkja, a Yellowstone fennállásának száznegyvenedik évfordulóját.

2012.02.28 21:31MTI

A világhírű nemzeti park, amelyet évente több mint hárommillió látogató keres fel, Wyoming, Montana és Idaho állam területén, a Sziklás-hegységben található. A Yellowstone, amely a maga 8980 négyzetkilométernyi területével a Föld legnagyobb ökorendszereinek egyike, többek között gejzíreiről, hőforrásairól, geotermikus jelenségeiről híres (a legendás Old Faithful 80 éve minden hatvanötödik percben öt emelet magasságba lövelli fel a forró gőzt és vizet). A parkot grizzly medvék, farkasok, bölények és jávorszarvasok népesítik be.
   
Amerika őslakói több mint tízezer éven át vadásztak és halásztak itt, obszidiánból készített vágóeszközeik, fegyvereik nagy számban kerültek elő. 1805-ben a kontinens először átszelő amerikai expedíció érintette a vidéket; két évvel később John Colter, az expedíció korábbi tagja ismét áthaladt a területen, és megfigyelte az egyik legérdekesebb geotermikus részét. Colter útja során közelharcba keveredett a helyi indiánokkal, de életben maradt, és 1809-ben leírást készített a "pokolbéli kénköves, tüzes tájékról". Beszámolóját sokan seblázból adódó képzelgésnek tartották, és a vidéket "Colter pokláként emlegették".
   
A következő negyven évben sorra érkeztek a szőrmevadászok krónikái a forró iszapról, a gőzölgő folyókról, de senki sem hitt nekik. 1859-ben aztán elindult az első szervezett csapat az Északi-Sziklás-hegység felderítésére, de kutatásaikat a havazások meghiúsították, a további munkákat pedig lehetetlenné tettr az amerikai polgárháború kitörése.
   
Az első igazi Yellowstone expedícióra 1869-ben került sor, ennek során pontos naplót készítettek, mintákat gyűjtöttek és végigkövették a Yellowstone folyó útját. Az 1870-ben a montanai író és jogász, Cornelius Hedges javasolta először, hogy a területet nyilvánítsák Nemzeti Parkká. 1871-ben Ferdinand V. Hayden geológus, aki már a tizenegy évvel korábbi, sikertelen expedíciónak is tagja volt, ismét útnak indult, ezúttal állami támogatással. Átfogó jelentése, amelyet fotókkal, festményekkel egészített ki, végül meggyőzte a kongresszust arról, hogy a területet nem szabad elárverezni, eredeti formájában kell megőrizni.
   
1872. március 1-jén az Egyesült Államok elnöke, Ulysses Grant aláírta a Yellowstone Nemzeti Parkot létrehozó törvényt: a jogszabály célja az volt, hogy megőrizzék Amerika történelmi, kulturális és természeti örökségét. A kongresszus eleinte nem biztosított megfelelő anyagai forrást a terület védelmére, megoldhatatlan helyzet elé állítva a Yellowstone igazgatóit, akik kezdettől fogva két egymásnak ellentmondó követelménynek próbáltak megfelelni: védeni a park természeti kincseit, és lehetővé tenni, hogy a látogatók élvezhessék azokat.
   

A megoldást végül 1886-ban az amerikai hadsereg által megépített Camp Sheridan, későbbi nevén Fort Yellowstone hozta meg. Az erőd lehetővé tette a terület élővilágának, természeti kincseinek védelmét és a látogatók biztonságának szavatolását, ezt a célt szolgálja a nemzeti park 1916-ban létrejött szolgálata is. A Yellowstone-t 1976. október 26-án az UNESCO nemzetközi bioszféra-rezervátumnak nyilvánította, 1978. szeptember 8-án pedig a Világörökség státust is elnyerte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.