Az orosz űrkutatási hivatal lemondott róla

Senki nem menti meg a Fobosz-Grunt Mars-szondát

Az orosz űrkutatási hivatal kedden közölte, hogy gyakorlatilag lemondott a hónap elején felbocsátott és a Föld körüli pályán ragadt Fobosz-Grunt (Phobos-Talaj) Mars-szonda megmentéséről.

2011.11.22 08:49MTI

Vitalij Davidov, a Roszkoszmosz igazgatóhelyettese közölte, miután nem sikerült kapcsolatot teremteni az űreszközzel, szinte nincs remény a misszió megvalósítására.
   
A Fobosz-Grunt űrszondát november 9-én indították el egy Zenit hordozórakétával, de a szerkezet Föld körüli pályára állva nem válaszolt az irányító központ parancsaira, és nem sikerült beindítani hajtóműveit sem. Az eredeti tervek szerint az orosz űrszondának a Mars nagyobbik holdjára, a Phobosra kellett volna eljutnia, hogy onnan talajmintákat hozzon. A program körülbelül 5 milliárd rubelbe, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintba került.
   
A szakértő elmondta, hogy a jelenlegi számítások szerint a 13 és fél tonnás szerkezet december végétől februárig maradhat Föld körüli pályán. Ezt követően visszahull a Földre, a becsapódás helyét viszont csupán egy nappal annak bekövetkezte előtt lehet majd meghatározni. Hozzátette: az sem mindegy, hogy miképpen tér vissza a légkörbe a szonda, amelyen 7 és fél tonna üzemanyag van. Ha felrobban, akkor más lesz a helyzet, de más lesz akkor is, ha csupán darabjaira hull szét az űreszköz.
   
A sikertelen Mars-küldetést követően az orosz űrkutatási hivatalnál most az vizsgálják, hogy miképpen tereljék át a kutatásokat a Föld útitársának, a Holdnak a megfigyelésére - mondta Vitalij Davidov.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.